Dost velký výbuch: Důvěra v Zemana drasticky padá i podle druhého průzkumu

02.12.2013 14:33

Agentura CVVM uveřejnila průzkum důvěry občanů v jednotlivé státní instituce. Nejvyšší důvěře na úrovni téměř šedesáti procent se těší starostové obci. Výrazný propad důvěry lze pak sledovat u prezidenta republiky Miloše Zemana. Ta se teď pohybuje na 39 procentech. V dubnu mu ještě důvěru vyjadřovalo 61 procent dotázaných.

Dost velký výbuch: Důvěra v Zemana drasticky padá i podle druhého průzkumu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zeman byl v dobré náladě

Data CVVM ukazují, že slábne důvěra v prezidenta Miloše Zemana, zatímco krátce po nástupu do funkce - v dubnu 2013, mu důvěru vyjadřovalo 61 procent lidí, od května tato důvěra oscilovala lehce nad padesáti procenty. V listopadu tohoto roku pak spadla dokonce pod čtyřicet procent, konkrétně prezidentovi věří devětatřicet procent dotázaných. „Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší šedesáti let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM,“ hlásí CVVM.

Vůbec největší důvěře se již tradičně těší starostové. Věří jim 59 procent dotázaných. V dubnu 2013 důvěru starostům dávalo dokonce 64 procent občanů. Tradičně nejnižší důvěru si získává Poslanecká sněmovna. Aktuálně se pohybuje na hladině 15 procent, na konci roku 2012 to bylo dokonce jen deset procent. Vláda Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman a která nemá důvěru Parlamentu, získala kladné hlasy od 24 procent dotázaných. Senát má důvěru 26 procent lidí.

Jde přitom již o druhý průzkum, který ukazuje na pád důvěry v Miloše Zemana. Podobně nelichotivá čísla uveřejnila také agentura Focus v šetření pro deník MF Dnes. Zde je s počínáním prezidenta spokojeno dokonce jen 15 procent dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…