Dostal jsem nabídky z jiných stran, přiznal Vodrážka z ODS na Frekvenci 1

20.09.2014 18:33

Bývalý první místopředseda ODS a stávající starosta Prahy 13 David Vodrážka byl hostem sobotního vydání pořadu rádia Frekvence 1 Pressklub. Vysvětlil, proč nechce z ODS vystoupit, proč ve volební kampani vystupuje proti stavbám mrakodrapů, když v jeho městské části stojí už tři, a jak je složité změnit územní plán.

Dostal jsem nabídky z jiných stran, přiznal Vodrážka z ODS na Frekvenci 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Vodrážka

Přestože otevřeně přiznal, že členství v ODS je pro něj v současnosti „koulí na noze“, nehodlá z této strany vystupovat. „Jsem konzervativní člověk, ctím hodnoty a principy. Program ODS je dobrý,“ uvedl na vysvětlení. Svěřil se s tím, že dostal nabídky z jiných politických stran, všechny ale odmítl. „Kabát převlékat nebudu,“ poznamenal k tomu.

Obyvatelé městské části nechápou, že novou výstavbu zakázat nemůžeme

Vodrážka také uvedl, že jej trápí masivní výstavba na Praze 13, kde je zatím mnoho volných pozemků. Obyvatelům se to často nelíbí, ale prý nechápou, že 95% pozemků je soukromých. „Nejsem gubernátor, abych jim výstavbu zakázal,“ poznamenal k tomu.

Ani stavbu mrakodrapů nelze zakázat. Jen v městském parku stát nebudou

Tvrdil také, že ačkoliv jsou v Praze 13 tři mrakodrapy, s výstavbou žádného z nich městská část nesouhlasila. Jenže stavby těchto výškových budov vznikly na soukromých pozemcích, a pokud se se stavbou výškových budov počítá v územním plánu, a to už od 70. let, obvodní radnice s tím nic udělat nemůže.

Proč tedy jedno z předvolebních hesel Vodrážky na Praze 13 je, že nepovolí stavby mrakodrapů? „Nepovolíme je v parku, tam vlastníme část přístupového pozemku,“ vysvětlil.

Změnit územní plán není jednoduché

Přiznal také, že řada developerů navrhuje stavby, které platný územní plán neumožňuje, ale vyvíjejí snahy, aby se změnil. Jenže změna územního plánu je složitá. Vodrážka se svěřil se zajímavou zkušeností, kdy Praha 13 poněkud neobvykle žádala o změnu stavebního pozemku na zeleň. Její žádost prošla i zastupitelstvem hlavního města, ale developer se odvolal k soudu. Ten nakonec změnu územního plánu zrušil s tím, že město zmařilo investici developerovi.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…