Dostala dárky za miliony a ani to nezdanila. Asi není žádoucí rozmotat to klubko, napsal senátor Veleba k osvobození Nečasové

31.05.2015 18:53

Senátor Jan Veleba (SPO) se na svém profilu na ParlamentníchListech.cz vyjádřil k několika otázkám čtenářů. Například k dotazu na "ruský seznam", nebo na přijetí eura.

Dostala dárky za miliony a ani to nezdanila. Asi není žádoucí rozmotat to klubko, napsal senátor Veleba k osvobození Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Dvě otázky byly zaměřené na euro a jeho přijetí. Senátor toto téma považuje za velice závažné a přiznává se, že v této otázce úplně nesouhlasí s prezidentem Zemanem. Zároveň to ale nepovažuje za zcela aktuální téma, protože vláda přijetí eura nemá v programovém prohlášení. „Jsem ale přesvědčen, že o takto závažné otázce musí být rozhodnuto v referendu, což je jeden z pilířů politického programu SPO,“ píše Veleba, podle kterého je výhodné mít svoji měnu. „Obětování zdrojů na záchranu kolabujících ekonomik, například Řecka, se nás přímo nedotklo,“ vysvětluje senátor.

„Vnímám korunu jako určitý prvek státnosti, vztah k našim kořenům, který podporuje v dnešním globalizovaném světě určitou míru národního sebevědomí. Jsme malá země a na rozdíl od těch velkých bychom si měli tyto hodnoty pěstovat a chránit,“ řekl Veleba s tím, že mnohé státy EU také ztrácejí na své suverenitě, a to například ohledně uprchlických kvót.

Žalobný stav české justice

V další otázce od čtenáře ParlamentníchListů.cz se Veleba zabývá seznamem devětaosmdesáti osob z Evropské unie, kterým Rusko zakázalo vstup na území, mezi kterými figurují i čtyři čeští politici (Karel Schwarzenberg, Jaromír Štětina, Marek Ženíšek a Štefan Fűlle). Podle Veleby jde především o reciproční opatření, které přišlo ze strany Ruska poněkud pozdě a nedává mu smysl. „Může to ale být i tak, že tento krok znamená určitou protiofenzívu. Že se sankce USA a EU minuly účinkem,“ domnívá se senátor.

Kroky Bohuslava Sobotky v zahraniční politice vůči Rusku prý Veleba nebere moc vážně s narážkou na jeho nedávné prohlášení, že jízda Nočních vlků byla provokací. „Byla to pro něho naprostá blamáž, sousední Slovensko, Rakousko a Německo průjezd povolily a samotná jízda byla provedena excelentním způsobem – návštěva hrobů padlých vojáků a pieta, které se na Olšanech zúčastnil i Jarda Jágr,“ poznamenal Veleba s tím, že si toho naše média „nevšimla“.

Ze čtyř českých nežádoucích jmen vidí dále Veleba problém jen u emeritního eurokomisaře Štefana Fűleho. „Pro vysokého diplomata je to studená sprcha a nedobré vysvědčení,“ řekl Veleba, který se domnívá, že český eurokomisař dokazování, že není „rusista“, poněkud přehnal.

Otázky s odpověďmi Jana Veleby ZDE

Poslední otázkou, na kterou pan Veleba odpovídal, byl jeho názor na páteční rozsudek v kauze Jany Nečasové. Vyjádření bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy, který se doznal ke sledování, a dokonce se před nezávislým soudem při jednání o vazbě omlouval za to, že pošpinil armádu. Podle něj usvědčuje soudkyni ze zmanipulování rozsudku a přidává další fakt.

„Nečasová prý pobrala různých darů údajně za 10 milionů Kč a z nich samozřejmě neodváděla daně. Jak to, že ani toto soudkyni nevadilo,“ přemýšlí senátor s tím, že ti, kteří jí dary dávali, je určitě nekupovali za své. „Proto si myslím, že není žádoucí klubko rozmotat,“ píše Veleba a upozorňuje na odsouzení řidiče Smetany, který za namalování tykadel politikovi na billboardu šel sedět. „Toto je do očí bijící a ukazuje na stav naší justice,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…