Dostali za to peníze? Petříček se věnoval čínskému skandálu. A pak se vyjádřil k Milionu chvilek. Nečekané odmítnutí

18.12.2019 18:28

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Věnoval se brexitu i aktivitám skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která vyvíjela aktivity ke zlepšení obrazu Číny v Česku. Petříček nevidí nic špatného na tom, že se něco takového děje. Trval však na tom, že se to má dít otevřeně.

Dostali za to peníze? Petříček se věnoval čínskému skandálu. A pak se vyjádřil k Milionu chvilek. Nečekané odmítnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Já si myslím, že by takové věci měly být dělány transparentně. Pokud někdo pořádá debatu, tak by také mělo být jasné, kdo platí náklady na tuto debatu. U skupiny PPF je legitimní, že se chce do takové debaty zapojit, ale veřejnost má právo vědět, že se taková firma do debaty zapojuje. V zahraničí je obvyklé, že firmy podporují podobné  debaty,“ uvedl Petříček.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

„Pokud takové konference chceme dělat, tak si musíme říci, kdo je partnerem, pokračoval Petříček s dovětkem, že si musíme vyjasnit také to, jak se stavět k podpoře výzkumu ze strany soukromých firem a tak podobně.

Do každé debaty podle Petříčka patří různé názory, každý má právo říci svůj názor, ale podle Petříčka musíme současně najít určitý balanc mezi udržováním našich obchodních vztahů na jedné straně a našimi hodnotami na straně druhé.

Ve veřejnoprávním rozhlase potvrdil, že dva čeští diplomaté napsali text, který se týkal Číny, ale přestože si agentura C&B Reputation Management účtovala poplatky za tyto články, jak mají dokazovat dokumenty, které má k dispozici server Aktuálně.cz, podle informací pana ministra diplomaté finanční odměnu za články nedostali.

Petříček v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou také konstatoval, že nevidí jako problém, že si holding Agrofert premiéra Andreje Babiše, jenž je momentálně odložen v premiérově svěřenském fondu, půjčil peníze od čínských bank. Petříček věří, že to vztahy Česka a Číny nijak neovlivní. S premiérem se prý totiž shoduje v tom, že k Číně musíme přistupovat pragmaticky, ale nezapomínat přitom ani na otázky lidských práv.

Ve druhé polovině rozhovoru věnoval Petříček pozornost brexitu. Doufá, že po odchodu Velké Británie z EU bude s ostrovním královstvím vyjednána co nejlepší obchodní dohoda, protože Velká Británie je jedním z velkých obchodních partnerů České republiky a dobrá dohoda s ostrovním královstvím je v našem zájmu.

V našem zájmu je také hájit rozpočtové priority v rozpočtovém období v EU. Petříček věří, že Česko získá maximum možného i navzdory střetu zájmů Andreje Babiše, který konstatovala Evropská komise, což prozradil uniklý audit.

Nakonec se Petříček věnoval i včerejší demonstraci Milionu chvilek pro demokracii a prozradil, proč se akce neúčastnili politici sociální demokracie. „My jsme připraveni vést debatu s Milionem chvilek pro demokracii, ale vyhodnotili jme si, že účastnit se jejich demonstrace není v tuto chvíli nejvhodnější,“ uzavřel své rozhlasové vystoupení Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…