Dostane Putin Nobelovu cenu míru, ptá se americký publicista

21.11.2015 13:30

Ruský prezident Vladimir Putin byl nominován na Nobelovu cenu míru. Ruský server Hlas Ruska tvrdí, že se to dalo očekávat, ale americký server The World Post oponuje, že to není tak těžké stát se potenciálním kandidátem na držitele tohoto ocenění. Svědčí o tom už sám fakt, že byl jednou nominován i Hitler a dvakrát Stalin.

Dostane Putin Nobelovu cenu míru, ptá se americký publicista
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Před několika lety obdržel Nobelovu cenu míru prezident Spojených států Barack Obama. Teď by se teoreticky mohlo stejné pocty dostat i jeho ruskému protějšku Vladimiru Putinovi za angažmá v Sýrii. Server The World Post ale nepovažuje za příliš pravděpodobné, že se tak skutečně stane. Potenciální kandidáti představují Nobelovu výboru své dobré skutky, ale o těch horších už nemusejí mluvit. Takto byli v minulosti nominováni i Stalin či Hitler.

Text v angličtině najdete zde

Server na druhou misku vah staví konflikt na Ukrajině, kde jen málokdo pochybuje o tom, že na něm Putin nese spoluvinu. O konečném držiteli ceny rozhodne ale až výbor. Publicista Barry Lando na blogu serveru Huffington Post konstatuje, že by si Putin cenu zasloužil právě za zásah v Sýrii, a napomoci mu může i nedávný teror v Paříži. Zatímco americký prezident Obama váhá s razantní odpovědí, Putin jedná.

Řešení celého konfliktu publicista nevidí v útocích ze vzduchu, ale v diplomatickém jednání. I to ovšem pomohl uspořádat Putin ve Vídni. Je to sice nepravděpodobné, ale právě toto jednání se může ukázat jako první krok na cestě k míru. „Pokud syrská válka opravdu skončí díky dohodám dosaženým ve Vídni, bude rozhodnutí, aby Nobelovu cenu dostal Putin, více šokující než udělení ceny právě zvolenému prezidentu Baracku Obamovi?“ ptá se publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…