Dostaneme se z každé bryndy, těšil Zaorálek Tvarůžkovou

14.12.2017 20:03

V Bruselu se odehrává další setkání lídrů. V době, kdy podle předsedy Evropské rady Tuska témata jako migrační kvóty rozdělují západ a východ. Má vůbec Unie šanci rozpory překonat a jak se může Česko vypořádat se žalobou, která na něj míří z Evropské komise. Nejen to probírala moderátorka Zuzana Tvarůžková ve čtvrtečním Interview na ČT s bývalým ministrem zahraničí a předpokládaným předsedou zahraničního výboru sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Dostaneme se z každé bryndy, těšil Zaorálek Tvarůžkovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Jednání o kvótách pro přerozdělování migrantů v Evropě se podle Zaorálka vyvíjejí dobře ve smyslu, že nikdo nebude nikoho přehlasovávat. „Bude se usilovat o nějakou dohodu. Jsou pro to vytvořeny podmínky a ty jsou dány tím, že se změnila situace. V roce 2015 se do Evropy valilo více než milion migrantů, dnes je počet několikanásobně nižší,“ uvedl Zaorálek, podle kterého naštěstí situace není tak dramatická ani pro Itálii, ani pro Řecko a je šance, že jednání proběhnou v klidné atmosféře.

„Nedávno jsem osobně vedl rozhovor s italským premiérem, když projížděl Prahou, a potvrdil mi, že situace je skutečně mnohem klidnější. Dnes už na nás nikdo neútočí a musíme najít dohodu a vytvořit funkční systém. Opravdu chválím Itálii a další jižní země, že se jim podařilo situaci změnit,“ reagoval na pochyby moderátorky, jestli nevnímá kladně situaci jen on sám, když italský premiér ještě v létě měl opačný názor.

Podle Zaorálka je nyní mnoho způsobů, jak může Česko pomoct v otázce přerozdělování migrantů. „Řešení migrace má pro nás nyní několik položek. Je to otázka bezpečnostní pomoci, rozvojové pomoci i azylové, těch věcí je opravdu mnoho,“ dodal.



Předpoklady k tomu, že Česko již nebude přehlasováno, podle Zaorálka plynou z toho, že má naše země za sebou za poslední čtyři roky už sérii krizí. „Ukazuje se, že Česko se dokáže dostat z každé bryndy, pokud hledáme společné řešení a strategii, jak z toho ven,“ upřesnil s tím, že technika, jak se z podobných situací dostat, se pomalu rýsuje a může nás to jedině posílit.

„Víte, celou dobu dáváme najevo, že Česko není hraniční země Schengenu, budeme na sebe brát povinnosti spojené s ochranou schengenské hranice. Ať jde o pomoc technickou, lidskou, nebo materiální. Budeme spolu více mluvit a hledat spojenectví s ostatními zeměmi. Problémy migrace je třeba řešit v zemích, kde vznikají,“ říká Zaorálek.


Na závěr uvedl, že to, co zůstává jako spor, je, že nechceme jakoukoli distribuci řízenou matematickými formulemi, podle kterých se budou roztřiďovat uprchlíci. „Trvám na tom, že to je naprosto nesmyslné. Nemohu vyloučit, že kdyby se stalo to, že kdyby k nám byl najednou velký příval uprchlíků z Ukrajiny, tak to pro Česko může znamenat zátěž a situaci to pozmění. Ale nemohu takové věci předjímat dopředu,“ řekl s tím, že jisté je to, že poučení z toho všeho bude takové, že tohle se Evropě nevyplatí.


.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…