Dostavět Dukovany. Rusko i Čína ať se účastní tendru, zaznělo z Hradu

20.02.2021 17:04

Sbor expertů prezidenta Miloše Zemana je jednohlasně pro dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Prezident o tom jednal s ministrem Karlem Havlíčkem dnes v Lánech. Uchazeči o zakázku by se prý vyřazovat neměli, aby se povedlo maximálně snížit cenu. Řeč byla také o uhlí a o podpoře podnikatelů. Dle Zemana by se měl stát začít zaručovat za jejich úvěry.

Dostavět Dukovany. Rusko i Čína ať se účastní tendru, zaznělo z Hradu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Expertní tým prezidenta Zemana dnes doporučil zahájení výběrového řízení na výstavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Tento tým též podpořil uhelnou komisi a její doporučení ukončit využívání uhlí v roce 2038. Informoval o tom dnes na svém twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ministr Havlíček po jednání se Zemanem uvedl, že rovněž existuje shoda expertního týmu na tom, že soutěž na stavbu dukovanského bloku by se měla obejít bez vyřazování možných uchazečů.

„Expertní tým a prezident mají totožný názor jako tripartita, že bychom neměli redukovat současné potenciální dodavatele a měli to nechat maximálně otevřené. Neřešili jsme jednotlivé firmy ani země. Závěr je, pokud možno s tendrem neotálet a zajistit maximální konkurenční prostředí s cílem srazit cenu,“ prohlásil ministr.

Schvalování zákona o dostavbě nového bloku elektrárny v Dukovanech Sněmovna v pátek opět přerušila. Důvodem jsou spory o podobu zákona. Opozice v něm prosazuje určité bezpečnostní záruky výběrového řízení pro dodavatele stavby a snaží se také uzákonit její maximální cenu.

S prezidentem řešili rovněž podporu firem a podnikatelů a hlavně její dopady na státní rozpočet v současné nepříznivé situaci. „Řešili jsme, zda rozpočet bude mít dostatek zdrojů na to, abychom na ty částky, které činí zhruba jednu miliardu korun denně, měli. Pan prezident má názor, že bychom měli přecházet z dotačního charakteru na záruční charakter, což stejně bude s ohledem na kapacity rozpočtu někdy v květnu až červnu nutné,“ sdělil Havlíček.

reklama

autor: AZy

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …