Dotovat cizince je idiotismus. Zeman měl pravdu. Těm lidem chybí pokora. Většinou ani nejsou žádnými uprchlíky, pravili politici

04.08.2015 12:21

Čtenářka vystupující pod přezdívkou Berika položila několika politikům napříč českou politickou scénou stejný dotaz, a to prostřednictvím jejich osobních profilů na ParlamentníchListech.cz. „K čemu máme pomáhat uprchlíkům, když oni o to nestojí? Myslíte, že je namístě s nimi vyjednávat? Co jsme jim udělali, kromě toho, že jsme je zadarmo ubytovali a nasytili, že chtějí pryč a drží hladovku?“ ptá se poté, co se uprchlíci snažili uniknout z tábora v Bělé pod Bezdězem.

Dotovat cizince je idiotismus. Zeman měl pravdu. Těm lidem chybí pokora. Většinou ani nejsou žádnými uprchlíky, pravili politici
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Poslanec Stanislav Huml k tomu řekl, že uprchlíci jsou složitým problémem. Pochválil hlavu státu, Miloše Zemana, za jeho vyjádření v posledních dnech. „Tvrdím pomoct postiženým válkou ano, ekonomickým uprchlíkům se musíme bránit nebo sami upadneme do bídy. Štědře dotovat z naší práce cizince je idiotismus,“ nebral si servítky.

Odpověď Stanislava Humla ZDE.

Podle poslance Martina Lanka je hlavní problém v tom, že Česká republika není pro uprchlíky zatím cílovou zemí – není totiž ještě dostatečně bohatá a rozdávačná. „Například ve Velké Británii mají podle mých informací nárok na výraznější pomoc, ať už materiální nebo finanční. Také je možné, že měli o Evropě výrazně zkreslené představy – ve smyslu, že tady pomalu ‚létají pečení holubi do úst‘ a realita je zklamala,“ uvedl s tím, že si nemyslí, že by správnou cestou bylo vyjednávání. „Jako jediné řešení, pokud jednoznačně nesplní podmínky pro udělení azylu, vidím jejich nekompromisní vracení zpět za hranice,“ řekl.

Odpověď Martina Lanka ZDE.

Bez skrupulí odpověděl i poslanec ČSSD Jiří Koskuba. „Co se konkrétně dělo v táboře v Bělé pod Bezdězem, nevím. Nebyl jsem tam. A i našim médiím již, ve vší úctě, nevěřím,“ řekl s tím, že souhlasí s prezidentem v tom, že nikdo k nám uprchlíky nezval. „A jsem-li někde hostem, musím se podle toho chovat,“ uvedl. „Je poněkud zvláštní, že se vůbec tolik zabýváme lidmi, kteří se na naše území dostávají bez potřebných víz a bez finančních prostředků. Zkuste si za podobných podmínek vstoupit třeba na území USA. Mimochodem té mocnosti, která alespoň z mého pohledu je jednoznačně za chaos na území mnohých států tzv. třetího světa a následnou uprchlickou vlnu plně zodpovědná! Ale oni sami jsou ‚za vodou‘,“ zkonstatoval. Podle něj nelze přehlédnout impotenci EU a neskonale sobeckou politiku USA.

Odpověď Jiřího Koskuby ZDE.

A co Karel Fiedler, poslanec Úsvitu za Moravskoslezský kraj? „Sama uvádíte jedny z argumentů, kterými naše strana v odmítavém postoji k uprchlíkům už sama argumentuje dlouho,“ píše poslanec s tím, že toto je skutečně spíše dotaz na vládní koalici. Čtenářku však chválí za to, že prozřela. 

Odpověď Karla Fiedlera ZDE.

„Myslím, že to bude mít výrazný vliv na vnímání celého problému,“ uvedl k pokusu uprchlíků o útěk z tábora v Bělé europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU–ČSL). „Těmto lidem chybí naprosto pokora,“ řekl.

Odpověď Tomáše Zdechovského ZDE.

Svůj názor vyjádřil i poslanec ČSSD Antonín Seďa. „Většina těchto imigrantů nejsou uprchlíci podle mezinárodních konvencí, ale ekonomičtí migranti hledající lepší životní podmínky. A proto cílovou zemí není naše republika, ale jiné země EU, ve kterých je sociální systém pro ně výhodnější a kde již žijí jejich souvěrci. Proto také, pokud je naše policie umístí do uprchlického tábora, se jim to nelíbí a chtějí pryč, na západ od nás. Má to i svoji výhodu, a to tu, že ČR není cílovou zemí,“ zkonstatoval s tím, že vnímá jako správné, že si Česko bude o přijetí příslušných uprchlíků rozhodovat samo.

Odpověď Antonína Sedi ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…