Dovážejí k nám sajrajt, který přitom vypadá jako originál. Rozohněný ministr Jurečka mával na tiskovce rybími prsty

11.07.2017 17:28

Tvrzení, že potraviny v Česku a dalších zemích východní Evropy mají horší kvalitu než na Západě, podpořila další tvrdá data. Závěry studie srovnávající stejné výrobky z pěti středoevropských zemí představil na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka a oháněl se při tom rybími prsty.

Dovážejí k nám sajrajt, který přitom vypadá jako originál. Rozohněný ministr Jurečka mával na tiskovce rybími prsty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Novinářům totiž představil dvojici totožných balení rybích prstů Iglo. Jedno však bylo zakoupeno v Německu, to druhé u nás. „Na první pohled to vypadá jako stejné balení,“ oznámil na tiskovce šéf resortu zemědělství Marian Jurečka. Pro německého spotřebitele však balení obsahuje podle Jurečky vyšší hmotnost při stejném počtu rybích prstů a rovněž i vyšší podíl rybího masa. Německé balení přitom bylo rovněž při přepočtení na 100 g masa cenově výhodnější. „Německý spotřebitel dostává úplně jinou kvalitu za úplně jinou cenu než český spotřebitel,“ uvedl Jurečka.

Studie, jejíž výsledky Jurečka představil, porovnávala 21 vybraných výrobků z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska. Její závěry odhalily, že celkem 13 z nich mělo odlišné složení, pět bylo odlišných mírně a pouhé tři byly ve všech zemích stejné. O studii informoval web iDNES.cz.

Jurečka hodlá výsledky průzkumu prezentovat na jednání rady ministrů zemědělství Evropské unie. „Nemůžeme se tvářit, že si to spotřebitel má sám přečíst a zapamatovat. Ten výrobek je obtížné identifikovat a říct, pro který trh by měl být určen. Všichni obyvatelé EU by měli mít nárok na stejnou kvalitu,“ prohlásil.

O dvojím standardu potravin u nás a na Západě a Jurečkovým snahám to změnit informoval dříve již web Euro.cz. Podle Jurečky je cílem Česka snaha, aby EU v budoucnu přijala legislativu, která by tyto rozdíly začala řešit. Problematice dvojího standardu potravin (a nejen těch) se obsáhle věnuje na půdě europarlamentu například česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Ta již dříve uvedla, že jedním z důvodů, proč jsou zatím snahy zemí východní Evropy marné, je to, že EU argumentuje volnou soutěží, a tedy tím, že pokud je složení pro zdraví člověka neškodné, není vlastně co řešit. Nutno dodat, že Maďarsko, které je jednou ze zemí, kterých se problém dvojího trhu potravin týká, začátkem června ve svých snahách přitvrdilo. Navrhlo totiž zákon, který zahraničním výrobcům přikazuje, aby na svých výrobcích nabízených v Maďarsku jasně uvedli, že mají odlišné složení než na Západě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…