Dovedete si představit, že by Češka v Somálsku studovala v minisukni? V ČT se znovu řešilo nošení šátků

27.01.2017 23:00

Soud se dnes zastal Střední zdravotnické školy v Praze 10, když konstatoval, že ředitelka školy Ivana Kohoutová se nemusí omlouvat somálské studentce, která chtěla v Česku studovat, ale nakonec si to rozmyslela. Údajně kvůli diskriminaci. Soud konstatoval, že mladá žena se nestala studentkou, protože nesplnila zákonné povinnosti, aby se jí stát mohla, což s diskriminací nemá nic společného.

Dovedete si představit, že by Češka v Somálsku studovala v minisukni? V ČT se znovu řešilo nošení šátků
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

V pátečních Událostech, komentářích ČT se k případu vyjadřovali advokát Alexander Király a publicista a bývalý disident Petr Pospíchal. V pořadu mimo jiné zaznělo, že soud se nezabýval tezí, zda je možné na českých školách nosit muslimské šátky. „Nevím, proč se tomu soud vyhnul. Možná se vyhnul podstatě sporu, protože to téma je citlivé,“ prohlásil na úvod Pospíchal. Király dal kolegovi za pravdu.

Posléze se pánové přeli o to, zda by se na českých školách měly povolit náboženské symboly, nebo ne. Advokát Király konstatoval, že české školství je už od dob první republiky sekulární, drží se toho i Česká republika a škola má právo říct, že náboženské symboly na půdě školy nosit nelze.

Když přijde někdo jako host do jiné země a chce zde studovat, tak má respektovat pravidla, která v té zemi platí. „Já si nedovedu představit, že by česká studentka přijela do Somálska, začala studovat v minisukni a pak se u tamního soudu dožadovala odškodnění,“ kroutil hlavou advokát.

Pospíchal oponoval, že nošení hidžábu je projevem víry a svobodu vyznání garantuje už naše Ústava, která je nejvyšším zákonem v České republice. Školní řád podle publicisty rozhodně nestojí nad Ústavou, takže toto nelze zakazovat. „To je prostě základní lidské právo,“ zdůrazňoval Pospíchal. „Ona vyžaduje ochranu od českého státu takovou jaká je, to znamená i s tím  šátkem. Česká republika to věděla, když přislíbila této ženě ochranu, ale teď si klade dodatečné podmínky,“ zlobil se Pospíchal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…