Dovoz migrantů z Řecka: Sejme Babiš Hřiba? V Rakousku se to stalo

17.09.2020 14:10

Turecký deník Daily Sabah přinesl zprávu, že levicové vedení města Vídně se pře s konzervativní centrální vládou o přijetí stovky dětí z vypáleného migračního tábora Moria v Řecku. V této otázce probíhají hádky i uvnitř samotné vlády, která se skládá z lidovců Sebastiana Kurze a Zelených.

Dovoz migrantů z Řecka: Sejme Babiš Hřiba? V Rakousku se to stalo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

„Přijímání těchto dětí bylo přirozené,“ prohlásil socialistický starosta Michael Ludwig. Místostarostka za Zelené Birgit Hebeinová, v souvislosti s Kurzovým antiimigračním postojem, řekla: „Doufám, že kancléř Kurz nestojí lidstvu v cestě.“ Vedení města už na začátku září prohlásilo, že bude přijímat nezletilé migranty. A to více než týden před tím, než tábor Moria na ostrově Lesbos shořel při rozsáhlém požáru.

Konzervativní ministři vlády ale krok kategoricky odmítli. Ministr zahraničí Alexander Schallenberg ve středu prohlásil, že: „Pokud nyní distribuujeme lidi z Lesbu po celé Evropě, mohli bychom tak vzbudit naději v dalších migrantech, kteří se poté obrátí na obchodníky s lidmi, a kteří nakonec přijdou do Západní Evropy.“

Zelení ministři mají na věc bohužel zcela jiný pohled. Významná poslankyně za Zelené Ewa Ernst-Dziedzic napsala na svůj facebook: „EU nesmí provozovat evropské Guantanamo jako odstrašující prostředek pro migranty. Není žádné tajemství, že postoje vládních stran jsou v této otázce odlišné,“ napsala a vyzvala k evakuaci uprchlíků z ostrova.

Německá vláda v úterý souhlasila s přijetím 1553 lidí ze 408 rodin ze zničeného tábora Moria, uvedla to mluvčí Angely Merkelové. Představitelé některých států, jako třeba právě Sebastian Kurz, tyto Merkelové kroky kategoricky odmítají. Kurz prohlásil: „Pokud se poddáme tomuto tlaku, riskujeme stejnou chybu, jakou jsme udělali v roce 2015,“ narážel tak na rozhodnutí německé kancléřky přijmout do Německa přes milion migrantů. Kancléřka tehdy jednala bez souhlasu parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…