Dozor. Kontrola, aby OSA neterorizovala poplatníky, navrhuje senátor Valenta

12.12.2016 12:19

Poslanci nestihli projednat novelu autorského zákona, která by Ochrannému svazu autorskému (OSA) stanovovala mantinely v sazbách za autorské poplatky. Ty se OSA od nového roku chystá zvednout až o 50 %. Úsilí o „zkrocení“ organizace se nyní přesouvá do Senátu, kde se senátor Ivo Valenta chystá předložit návrh, který by umožnil větší kontrolu nad činností Ochranného svazu autorského.

Dozor. Kontrola, aby OSA neterorizovala poplatníky, navrhuje senátor Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k senátnímu návrhu zákona na zrušení EET

Ochranný svaz autorský se od nového roku chystá zdražit některé poplatky až o padesát procent. „Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie,“ objasnil rozhodnutí OSA předseda představenstva Roman Strejček.

Se zvyšováním poplatků nesouhlasí senátor Ivo Valenta, podle něhož není možné, aby o penězích, které povinně platí nejen pořadatelé koncertů, ale také obce a další poplatníci, rozhodoval neprůhledný spolek, za jaký Ochranný svaz autorský považuje. Senátor na nastalou situaci zareagoval před několika měsíci předložením pozměňovacího návrhu k novele autorského zákona, v němž kromě jiného navrhuje zřízení dozorového orgánu, který by hlídal výši autorských poplatků a způsob jejich vybírání a následné rozdělování mezi autory.

Ve svém úsilí „zkrotit“ Ochranný svaz autorský podnikl Valenta také řadu dalších kroků, naposledy na konci minulého týdne zorganizoval pracovní jednání na téma regulace kolektivních správců autorských děl. Protože poslanci nestihli projednat novelu autorského zákona, Valenta obrací svoji pozornost do Senátu, jak již avizoval v srpnu.

„Mám v Senátu připraven komplexní pozměňovací návrh, který by nastavil nová přísná pravidla pro fungování všech kolektivních správců autorských práv, a navíc zavedl dozorový orgán, který by nezávisle dohlížel nad transparentností tak, aby OSA neterorizovala poplatníky a zároveň neokrádala autory o zasloužené odměny za jejich autorská díla,“ uvedl senátor Valenta.

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…