Dozorčí rada pražského dopravního podniku bude volit nového člena představenstva

02.12.2019 20:13

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) bude v úterý odpoledne volit nového člena představenstva. O pozici se uchází slovenský manažer Matej Augustín, kterého navrhne klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). ČTK to dnes sdělila mluvčí klubu Šárka Kuželová. Členové dozorčí rady za Prahu sobě a Piráty volbu nepodpoří. Augustín v minulosti vedl slovenskou státní železniční společnost Cargo Slovakia a působil i jako hlavní státní poradce na slovenském úřadu vlády.

Dozorčí rada pražského dopravního podniku bude volit nového člena představenstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Hlasování pravděpodobně bude navrženo, za nás jako zástupce Prahy sobě v dozorčí radě ale stále platí, že pana Augustína do funkce nepodpoříme,“ napsal ČTK náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě), který je zároveň předsedou dozorčí rady. Odmítavě se k nominaci stavějí i Piráti. „Piráti do funkce v představenstvu DPP nepodpoří nikoho, kdo neprošel otevřeným výběrovým řízením,“ uvedla šéfka poradců primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Martina Vacková.

Server Ekonomický deník upozornil na fakt, že podle slovenských médií dovedl Augustín státní společnost Cargo Slovakia do ztráty 127 milionů eur (3,24 miliardy Kč) a firmě hrozil krach. Jeho působení ve společnosti zmínil pro server Seznam Zprávy jako zdroj pochybností i primátor Hřib.

Předsedou představenstva DPP je nyní jeho šéf Petr Witowski, místopředsedou je dopravní ředitel firmy Ladislav Urbánek a členy personální ředitel Jiří Špička a technický ředitel pro povrchovou dopravu Jan Šurovský. Jedno místo je neobsazeno. V případě zvolení by Augustín zřejmě měl na starosti ekonomický úsek.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává téměř 11 000 lidí. Provozuje metro, tramvaje, autobusy a lanovku. Praha jeho provoz ročně dotuje více než deseti miliardami korun.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …