Dozvuky akcí proti Zemanovi: Prohrábli jsme internet a objevili spokojenost demonstrantů, nadávky i obrázek známého umělce

18.11.2014 10:14

Internet žije ohlasy pondělních událostí v Praze, při kterých to schytal zejména prezident Miloš Zeman. Organizátoři protizemanovské demonstrace s červenými kartami se radují a slibují pokračování, zatímco sociolog Petr Hampl píše o odpadu národa, který podporoval vše od Gottwalda po Babiše.

Dozvuky akcí proti Zemanovi: Prohrábli jsme internet a objevili spokojenost demonstrantů, nadávky i obrázek známého umělce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy 25.výročí pádu komunismu poněkud zastínily transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi

Facebooková skupina „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente,“ která celou akci ze 17. listopadu organizovala, komentovala celou akci velmi čile. Jeden z účastníků například sliboval „dneškem to nekončí“. „Dnešním dnem začíná odpor proti Miloši Zemanovi, který se chová jako diktátor, ne jako demokraticky zvolený prezident,“ vzkazuje diskutující Tomáš Havlík. Zeman podle něj nikdy nebyl demokrat.

Další z účastníků navrhuje pokračovat v akci tak, že si prezidentovi odpůrci vystaví červenou kartu do okna. „Představte si tu sílu - těch oken v celé zemi. Důvod? Protože naši novináři a příznivci Zemana tvrdí, že je jen pár stovek křiklounů. Tak ať uvidí, kolik nás je,“ doporučuje.

Jiní si ovšem uvědomovali, že rajčata a vajíčka, házená na prezidenta republiky, jsou už přece jen „přes čáru“. Organizátoři akce by se prý měli co nejrychleji distancovat od toho, co se dělo na Albertově. Jiní naopak s viditelným potěšením na stránku vkládali články ze zahraničního tisku, pojednávající o vajíčcích na prezidenta.

Jiní se chlubili veřejně známými lidmi, které na demonstraci viděli. Například herce Pavla Nového, který nesl v průvodu na Hradčanské náměstí transparent „Já Ho... nevolil“. Jiní se rozčilovali, že Česká televize protesty ignorovala, a začíná to prý připomínat mlčení o protestech v roce 1989. Jako důvod svého rozčílení uvedli, že v hlavní zpravodajské relaci se z průvodu z Betlémského na Hradčanské náměstí objevilo pouhých 12 vteřin.


Herec Pavel Nový na včerejší demonstraci proti Zemanovi

Je to majdanizmus, čílí se Foldyna

Na Facebooku se objevila i kritika Zemanových sympatizantů, například Jaroslava Foldyny, jednoho z řečníků na prozemanovské demonstraci na Klárově. Například jeho stranický kolega Jan Chvojka se podivil jeho protivládním slovům: „Můj kolega Jarda je opoziční politik?“

Do polemiky pod příspěvkem se zapojil i sám Foldyna. Reagoval například na kritiku,že Zemanovo neslušné chování bylo zbytečně a hájit vulgární výroky je pro jeho sympatizanty neobyčejně obtížné. „Ano, je to těžké, ale to, jak se toho chytili pravdoláskaři, je majdanizmus,“ vzkázal Foldyna.

Jiný diskutující se pak podivoval nad jeho slovy, že kritika prezidenta za slova k Rusku a Číně měla zastřít skutečné problémy země, zejména sociální. „Jak proboha souvisí prezidentovy postoje k Rusku, Číně a 17. listopadu s nezaměstnanými matkami,“ ptá se. A Foldyna vysvětluje: „ČT a její v pozadí stojící pravdoláskaři tím, jak o tom `objektivně` informují a obratně, ostatně jako vždy, rozsévaji ve společnosti pseudodiskuzi." Česká televize podle něj opakovaně ukazuje, kdo stojí v jejím pozadí. Jsou to prý stále stejní lidé, kteří stojí za všemi akcemi již od „Děkujeme, odejděte“. „Nehájím Zemana, vadí mi manipulace,“ dodal pak.

Odpad národa, co podporoval Gottwalda

Z jiného pohledu se na pondělní události podíval sociolog Petr Hampl. Podle něj byly protizemanovské protesty plivnutím do tváře všem, kteří v roce 1989 usilovali o svobodnější společnost. „Ukázaly totiž hlavní proud nespokojenců jako bezpáteřní lidi připravené podrobit se jakékoliv moci, která právě přichází,“ poznamenal na sociální síti.

V roce 1948 podle něj tito lidé podporovali bolševismus gottwaldovský, v roce 1968 zase ten reformní, ve kterém špatně tušili novou moc. V roce 1989 pak podporovali nastupující moc, tentokrát se správným odhadem. V letošním roce se uctivě plazí před evropskou byrokracií. „A v tichosti se učí servilnosti vůči islámu, protože tuší, že ji budou potřebovat,“ uzavřel sociolog. Zajímavý je podle něj vlažný postoj těchto lidí k Andreji Babišovi. Nejspíš si prý myslí, že jeho vláda bude jen dočasná.

„A tihle lidé mají tu drzost prohlašovat se za svědomí národa! Odpad národa to je. Bez ohledu na to, kolik mají IQ a kreativity,“ ulevil si nakonec Hampl.

Co přesně napsal Petr Hampl:

Události včerejšího dne byly plivnutím do tváře všem lidem, kterým šlo v roce 89 o svobodnější společnost. Ukázaly totiž hlavní proud nespokojenců jako bezpáteřní lidi připravené podrobit se jakékoliv moci, která právě přichází.

V roce 1948 podporovali gottwaldovský bolševismus.
V roce 1968 podporovali tzv. reformní bolševismus, ve kterém viděli novou vládnoucí moc (špatný odhad).
V roce 1989 podporovali novou moc, tzv. demokracii.
V roce 2014 se plazí před evropskou byrokracií
...a v tichosti se učí servilnosti vůči islámu, protože tuší, že ji budou potřebovat.

Zajímavý je vlažný postoj k Andreji Babišovi. To znamená, že jeho vládu odhadli jen jako dočasnou.

A tihle lidé mají tu drzost prohlašovat se za svědomí národa! Odpad národa to je. Bez ohledu na to, kolik mají IQ a kreativity. Naštěstí jich zdaleka není většina. Pořád ještě jsme národem buranů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …