Dozvuky britských voleb a možný problém? Skotsko bude chtít hlasovat o nezávislosti. A Severní Irsko? Příznivci koruny v něm prohráli…

13.12.2019 16:33

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová obhájila mandát drtivým vítězstvím Skotské národní strany (SNP) ve čtvrtečních britských parlamentních volbách se ziskem 47 z celkem 59 poslaneckých křesel vyhrazených v dolní komoře britského parlamentu Skotsku (což je o celkem 11 křesel více než v roce 2017).

Dozvuky britských voleb a možný problém? Skotsko bude chtít hlasovat o nezávislosti. A Severní Irsko? Příznivci koruny v něm prohráli…
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Skotská vlajka

A jen několik hodin poté oznámila, co bude následovat. Sturgeonová totiž ve světle toho, že v Británii drtivě zvítězili konzervativci Borise Johnsona a brexit (odchod Spojeného království z Evropské unie), ať už bez dohody či s dohodou, je na spadnutí (Johnson má stanovený termín k 31. lednu příštího roku) požaduje konání druhého referenda o skotské nezávislosti. První všelidové hlasování o tom, že by Skotsko mělo opustit Velkou Británii a stát se nezávislým státem, proběhlo v roce 2014 a pro skotské nacionalisty skončilo neúspěchem. Pro to, „aby se Skotsko stalo nezávislou zemí“ (takto doslova zněla otázka referenda), tehdy v referendu hlasovalo 44,7 procenta zúčastněných, proti bylo 55,3 procenta hlasujících.

Sturgeonová uvedla, že silným volebním výsledkem získala „obnovený a posílený mandát“ pro výzvu k novému hlasování o skotské nezávislosti. „Nepředstírám, že každý, kdo včera volil SNP, bude podporovat nezávislost Skotska,“ uvedla Sturgeonová. „Výraznou podporu v těchto volbách ovšem měla myšlenka, aby Skotsko mělo v souvislosti se svou budoucností možnost volby, aby se nemuselo smiřovat s konzervativním kabinetem, který jsme nevolili a nemuseli přijmout život jako národ mimo Evropskou unii,“ uvedla. Sturgeonová již slíbila, že formálně požádá vládu pro uspořádání druhého referenda. Stihnout to chce do Vánoc, informoval The Guardian.

Ve prospěch myšlenky Spojeného království to po čtvrtečních volbách příliš nevypadá ani v Severním Irsku, kde výraznou porážku utrpěli Unionisté (The Democratic Unionist Party). V Severním Belfastu zvítězil separatistický Sinn Feinn se svým kandidátem Johnem Finucanem. V Jižním Belfastu Unionisté také prohráli a navrch získala nacionalistická strana SDL (Social Democratic and Labour Party).

Lídryně DUP Arlene Fosterová sdělila, že je výsledky voleb zklamaná, uvedl The Independent. Nicméně uklidňovala situaci. „Když se podíváte na výsledky voleb, vidíte, že větší počet lidí žijících v Severním Irsku stále chce zůstat v rámci hranic Spojeného království. Pro mne je tohle velmi důležité,“ uvedla.
 
Téma brexitu jako takového bylo v Severním Irsku velmi výrazné. Separatistický Sinn Feinn si například od odchodu Velké Británie z EU slibuje další příležitost pro možné sjednocení Irska a jeho cestu k nezávislosti na Spojeném království v případě, že Severní Irsko bude nuceno Evropskou unii opustit de facto proti své vůli.

Severní Irsko a jeho hranice s Irskou republikou bylo také jedním z problémů, na kterých drhlo vyjednání dohody o brexitu mezi EU a britskou vládou. Všechny zúčastněné strany uvedly, že jsou proti tomu, aby došlo k obnovení hraničních kontrol mezi provincií Severní Irsko a Irskou republikou, a to vzhledem k tomu, že se jedná o historicky citlivou záležitost. Severní Irsko rovněž v referendu o brexitu v roce 2016 hlasovalo pro setrvání Británie v Evropské unii (55,8 procenta hlasovalo pro setrvání, 44,2 procenta zúčastněných hlasovalo pro odchod). Blížící se brexit rovněž znamená vytyčení nové námořní hranice kolem Severního Irska, napsal web veřejnoprávní BBC.

Je to poprvé od rozdělení Irska v roce 1921, výsledky mohou přinést výzvy severoirských nacionalistů po hlasování, které by umožnilo vyjádřit se k myšlence oddělení Severního Irska od Spojeného království, napsala v té souvislosti agentura Reuters. Vůdce unionistů (DUP) Nigela Doddse za Severní Irsko v britském parlamentu nahradí za hnutí Sinn Fein John Finucane, syn jedné z nejznámějších oběí tři desetiletí trvajícího sektářského násilí, které v Severním Irsku ukončilo až mírové ujednání roku 1998.
 
„Severní Belfast odmítá Brexit. Severní Belfast chce zůstat a udržet si své místo v Evropské unii," nechal se slyšet Finucane, jehož otce Pata zastřelili probritští ozbrojenci před očima celé jeho rodiny v roce 1989. Prohlasování brexitu vedlo k pochybnostem o tom, jestli se Spojené království udrží pohromadě, píše Reuters, 
 
Jak vystoupení z Evropské unie, tak i možná reinstalace hranice mezi Severním Irskem a nezávislou Irskou republikou, mohou být v Severním Irsku, s jeho dlouhou tradicí separatistických hnutí i terorismu v podání IRA, poněkud problematické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…