Drábek: Systém dávek je v pořádku a šetří stovky milionů

13.03.2012 22:40

Hostem pořadu Události, komentáře na ČT24 byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle něj je systém informačních technologií na výdej sociálních dávek naprosto transparentní a podařilo se ušetřit. A šetření plánuje i nadále.

Drábek: Systém dávek je v pořádku a šetří stovky milionů
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark

„Sjednocení úřadů práce přineslo asi 800 milionů korun ročně,“ uvedl Drábek. „Provozy informačních systémů by měl být levnější o 300 milionů korun ročně,“ vypočítal. Drábek zdůraznil, že každý si může zkontrolovat všechny smlouvy s dodavateli na webových stránkách ministerstva.

V systému prý chyba není

S firmou Fujitsu ale spolupracuje 11 v podstatě neznámých subdodavatelů, což kritizuje i ODS. „Ty si vybrala firma Fujitsu a to je úplně normální postup u každé zakázky,“ odpověděl Drábek na otázku, proč nejsou i smlouvy s nimi zveřejněny a  jak byly tyto firmy vybrány. „Transparentnost dokážeme úsporami. Je přece jasné, že my chceme šetřit a ne někomu dohazovat nějaké kšefty,“ tvrdí ministr.

„Zákonné termíny jsou dodržovány,“ řekl ministr k tomu, jestli jsou všechny dávky vypláceny včas. „Vyplácení dávek je pomalé a velmi se zkomplikovalo. To jsou tisíce lidí, kteří dávku neobdrželi,“ nesouhlasí s ministrem předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Podle Drábka je velký rozdíl mezi zákonným termínem a tím, kdy lidé dávku čekali. „Rozhodně to není chyba tohoto systému, ten běží 2 a půl měsíce,“ dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…