Drábek: Ušetřil jsem 10 miliard. A není pravda, že bych způsobil výdaj 4 miliardy

15.04.2014 7:08

Ministerstvo práce spočítalo, kolik zaplatilo provozovatelům počítačových systémů na výplatu sociálních dávek za éry Jaromíra Drábka (TOP 09). Celkem to dělá čtyři miliardy korun. Tedy o dvě miliardy více než u původního dodavatele. Exministr přitom tvrdil, že díky novému dodavateli resort ročně ušetří 200 milionů. Podle údajů MF Dnes jsou však čísla zcela jiná, stát vyplatil dvojnásobek původní ceny.

Drábek: Ušetřil jsem 10 miliard. A není pravda, že bych způsobil výdaj 4 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vše vychází z auditu, který rozkrývá smlouvy na IT systémy na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Drábek se za svého šéfování dušoval, že úřad díky novým systémům ušetří na 200 milionů korun ročně. Původnímu dodavateli stát vyplácel 450 milionů ročně, což bylo podle exministra příliš. Podle auditu však nakonec stát kvůli těmto změnám vyplácel 1,1 miliardy korun ročně.

„Těm číslům nevěřím, na to by ani nebyly peníze v rozpočtu. Nové systémy rozhodně nestály více než ty staré,“ tvrdí ovšem exministr Drábek. Z informací ministerstva navíc vyplývá, že z podepsaných smluv na IT dodávky je až třetina v nepořádku. Buď jsou již neplatné, nebo se na jejich plnění vyčerpaly peníze. A vlastně ani soutěže o ně nebyly naprosto v pořádku.

Audit navíc vypátral praxi soutěží, kterou zavedl exnáměstek Vladimír Šiška. Podle ní se na jednoho dodavatele nabalila celá řada subdodavatelů.

MF Dnes rovněž píše, že reformu exministra analyzoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Uvedl, že prakticky zdecimovala sociální práci s nejchudšími. A co na to Drábek? „Ušetřil jsem 10 miliard korun v době ekonomické krize a lidí ohrožených chudobou,“ míní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…