Drábek chce do Bruselu. Změní prý pověst potížistů, kterou způsobila ODS

07.12.2013 21:42

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) sbírá nominace na svou kandidaturu do květnových evropských voleb. V rozhovoru pro on-line deník Týden.cz nařkl ODS z toho, že způsobila, že je Česko v rámci Evropské unie v pozadí, přitom podle něj dokáže být seriózním partnerem. Neschopnost prosadit se v Evropské unii kvůli velikosti Česka jsou jen výmluvy, říká politik.

Drábek chce do Bruselu. Změní prý pověst potížistů, kterou způsobila ODS
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Ačkoli je sestavování kandidátky TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu záležitostí výkonného výboru strany, sám Jaromír Drábek svoji kandidaturu nevyloučil. Napne prý všechny své síly, aby TOP 09 jako strana maximálně uspěla.

Sám by v Evropském parlamentu prosazoval politiku úspor a bojoval s přebujelou byrokracií. Vycházet chce z těch zkušeností, které má strana na národní úrovni i v rámci Evropské lidové strany, jíž je TOP 09 součástí. "Právě to, že máme zkušenost s vyjednáváním z Evropské lidové strany, tak to nám dává šanci přijít s našimi návrhy a předjednat pro ně podporu. Nemusí to přijít hned, je třeba také trpělivě vyjednávat o tom, aby Evropská unie hospodařila efektivněji, aby hospodařila levněji," popsal Drábek.

Česko jako seriózní partner

"Chceme ale také otočit postavení České republiky, která je v současné době vnímána jako potížista," dodal politik. Míří tím dle svých slov na velmi negativní zkušenost, kterou strana zažila v minulé vládě, jako příklad uvádí snahu TOP 09 o připojení k fiskálnímu paktu.

Naráží tak na ODS. "Bohužel to byla naše velmi negativní zkušenost. My se chceme chovat jako seriózní partner, který vyjednává uvnitř Evropské unie, nechceme být v roli, kdy jsme 'my' a proti Evropská unie. Chceme být u těch jednání," říká Drábek v rozhovoru pro Týden.cz.

Zásadním tématem pro TOP 09 podle Drábka je dokázat dále postupovat to, co Evropská unie přináší. "Může nám přinášet velké výhody. Teď chceme, abychom zase vrátili využívání těchto výhod, třeba pracovní trh, posilovat mobilitu pracovní síly," uvádí pro příklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…