Drábek přirovnal rušení druhého pilíře ke kuponové privatizaci. Toto může nastat

31.08.2014 14:09

Druhý pilíř důchodového systému bude zrušen. Exministr práce a sociálních věcí Drábek, který ho zaváděl, v této souvislosti varoval před blamáží, kterou známe již z časů kuponové privatizace. Zazněla slova o jistotě desetinásobku. Následně se rozhořela slovní přestřelka o důchodové reformě.

Drábek přirovnal rušení druhého pilíře ke kuponové privatizaci. Toto může nastat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další hosté pořadu OVM. Exministr Jaromír Drábek a Miroslav Opálka

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) prosadil jistou podobu důchodové reformy. Tu teď koaliční vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou ruší. Premiér upozornil, že ještě jako opoziční politik varoval, že k tomu dojde. Exministr Drábek k tomu v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl své. Potřebuje náš penzijní systém vůbec nějakou reformu? Spolu s Drábkem o tom diskutovali stínový ministr práce Miroslav Opálka a předseda odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček.

Jistota 2,5násobku

„My si samozřejmě všichni pamatujeme jistotu desetinásobku z časů kuponové privatizace a tady vláda slibuje jistotu 2,5násobku,“ podotkl exministr s tím, že by se mohlo některým lidem vyplatit do druhého pilíře ještě vstoupit a následně si nechat vyplatit z tohoto druhého pilíře na ruku.

Potůček však oponoval, že lidé, kteří se rozhodnou nevracet příslušné peníze do pilíře prvního, budou v tomto prvním pilíři následně kráceni, takže to není tak, jak uvedl exministr Drábek. Dodal navíc, že komise posuzovala právní dopady různých řešení a diskutovala je s právníky. Spolu se zrušením druhého pilíře dojde podle Potůčka i ke změnám v pilíři třetím. Diskutuje se např. o podobě spoluúčasti zaměstnavatele ve třetím pilíři.

Kategorizace profesí je špatně, míní Drábek

Na to ale ostře zareagoval Drábek. Pokud bude posílen třetí pilíř, mělo by být zároveň řečeno, že dojde k posílení účasti státu v tomto pilíři. „Zatím nepadlo, jestli je to myšleno tak, že ta část, kterou dnes plní stát, přejde na zaměstnavatele, což znamená, že dojde na další zatížení práce,“ upozornil Drábek. Tento krok podle jeho názoru jednoznačně nepodporuje růst české ekonomiky. Zároveň se tím navrací riziko kategorizace občanů. Přilepšení by se totiž mohly dočkat jen některé profese. A to je podle exministra Drábka jednoznačně špatně. Ke všem lidem by se prý mělo přistupovat stejně.

S tím ale nesouhlasil Opálka, česká pracovní síla je pořád levná ve srovnání se situací na západ od našich hranic. Komunistický poslanec má za to, že by se stát měl starat především o první pilíř. A pokud jde o to, že by byly zvýhodněny některé profese, poslanec v tom nevidí problém, protože existují povolání, která jsou ze zdravotního hlediska náročnější, jako je např. hornictví.

Dobrou cestou by podle Drábka nebyla ani možnost dovolit lidem, aby si spořili ve třetím pilíři od narození, a to především proto, že by se našla řada rodin, které by na to vůbec neměly prostředky.

Strop odchodu do důchodu

Další otázkou, se kterou se musí český důchodový systém vypořádat, je otázka zastropování odchodu do důchodu. Potůček poznamenal, že proti zastropování nic nemá. Pozastavil se spíše nad tím, jak výrazně se liší doba odchodu do důchodu u žen a u mužů. Ženy dnes odchází do důchodu podstatně dříve. Na jasný závěr, jak by to mělo vypadat v budoucnu, prý ale komise nemá dost podkladů.

Tady se ale znovu ozval exministr Drábek. „Pokud vám dnes někdo slibuje, že půjdete do důchodu v pětašedesáti, tak mu prostě nevěřte," zdůraznil Drábek. Vzhledem k tomu, že se prodlužuje délka života, tak nelze vůbec předpokládat, že se bude chodit do důchodu v pětašedesáti.

Opálka v závěru diskuze podotkl, že se sice prodlužuje délka dožití, ale zároveň nastupují civilizační nemoci, s čímž by měl stát počítat a nepředpokládat, že budou lidé pracovat dlouhá léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…