Drábek se chce zaměřit na Brusel. Musíme se prý snažit vyjednat co nejvíc

08.12.2013 21:14

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vystoupil na sněmu TOP 09, aby zde promluvil k blížícím se evropských volbám. V rozhovoru pro EurActiv pak řekl, že se nesmí ČR stavět proti Evropské unii, ale musí se zároveň snažit co nejvíce vyjednat.

Drábek se chce zaměřit na Brusel. Musíme se prý snažit vyjednat co nejvíc
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Právě o Jaromíru Drábkovi se mluví jako o možném lídrovi TOP 09 do voleb do Evropského parlamentu. Drábek však působil jako ministr práce a nesetkal se s příliš velkou popularitou. Nemůže to straně naopak uškodit?

„Musíme si uvědomit, jak probíhají volby - rozhodují v nich voliči té které strany. Pokud je TOP 09 strana, která reálně oslovuje 17 procent nebo 12 procent voličů a jejíž ambicí je konzervativním programem oslovovat řádově 20 procent voličů, tak je zbytečné se nechávat rozptylovat mediálními hrátkami, které stavějí na tom, co zajímá 40-60 procent lidí. Ti volí jiné strany a vadí jim něco jiného než voličům TOP 09, a zase naopak,“ míní sám Drábek.

„Jasně jsem deklaroval, že se chci v následujících měsících evropské tematice věnovat naplno, a to také udělám. A nesouvisí to s tím, jak bude sestavena kandidátka, protože tu schvaluje výkonný výbor. Přirovnal bych to k situaci, která byla před volbami do Poslanecké sněmovny, kdy jsem předem ohlásil, že nebudu kandidovat, přesto jsem jako místopředseda programové rady intenzivně pracoval na volebním programu a také na volební kampani ve věcné části,“ dodává.

I proto se nevnímá jako jakýsi „programový garant“ do evropských voleb. „Během následujících 24 hodin vyprší můj mandát místopředsedy strany a poté se stanu řadovým členem TOP 09. Své straně nabízím ochotu s nasazením pracovat, aby strana ve volbách co nejlépe uspěla,“ ujišťuje Drábek.

„Nechceme se odlišit za každou cenu. TOP 09 staví na konzervativním programu, ale naší základní zásadou, kterou jsem také jasně deklaroval, je, že chceme být aktivní uvnitř EU. Tím jsme odlišní, ale ne proto, že bychom chtěli, ale proto, že to tak vnímáme a chováme se tak. Tak jsme se chovali jako ministři v předchozí vládě a tak se také chováme uvnitř EP. V EU toho chceme co nejvíce vyjednat, ale nechceme Českou republiku stavět proti EU,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…