Drábkovo tažení proti švarcsystému. Živnostníci, třeste se

09.03.2012 11:39

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) od nového roku prosadil zpřísnění postihů za nelegální zaměstnávání. Postaral se také o to, aby se objevilo podstatně více inspektorů v terénu, teď jich je už šest stovek a firmy se mají čeho bát. Prozatím byly objeveny nedostatky ve sto dvaceti společnostech. Pokuta za nelegální zaměstnávání se přitom pohybuje v rozmezí od čtvrt milionu do deseti milionů korun. Zprávu přináší server Hospodářských novin (HN).

Drábkovo tažení proti švarcsystému. Živnostníci, třeste se
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Od ledna nastaly těžké časy těm firmám, které využívají k práci majitele živnostenských listů, když by na ni měli přijmout standardní zaměstnance. Vlastníci živnostenských listů sice vyjdou majitele firem levněji z hlediska odvodů, ale od nového roku jim za využívání tzv. švarcsystému hrozí pokuta až 10 milionů korun. Pracovník pak zaplatí asi sto tisíc.  Kontroly provádí Státní úřad inspekce práce.

Počet inspektorů se víc než zdvojnásobil

„Za první dva měsíce roku bylo provedeno 1700 kontrol zaměřených na odhalování nelegálního zaměstnávání,“ řekl HN generální inspektor Rudolf Hahn. Státní úřad inspekce práce udělil zatím pouze tři pokuty v celkové výši 870 tisíc korun, ale další budou následovat. Inspektoři totiž podle Hahna potvrdili prohřešky již u 120 firem.

Za zmínku stojí, že ještě loni vysílal úřad do terénu 306 inspektorů. Teď jich má k dispozici 660 a toto číslo se má ještě zvýšit. Počítá se se 750 lidmi v terénu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…