Drábkův Šiška si dnes vyslechne rozsudek. Hrozí mu až dvanáct let

30.09.2016 6:29

Pražský městský soud dnes vynese rozsudek v kauze zmanipulované zakázky na výplatu sociálních dávek. Obžalobě čelí bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška a někdejší ředitel odboru ministerstva vnitra Miroslav Duda, kteří údajně nezákonně zvýhodnili firmu Fujitsu Technology. Mužům hrozí až 12 let odnětí svobody, státní zástupce pro Šišku požaduje šestileté vězení a pro Dudu tříletou podmínku.

Drábkův Šiška si dnes vyslechne rozsudek. Hrozí mu až dvanáct let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před soudní místností

Obžaloba uvádí, že Šiška zadal zakázku bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži. Prý k tomu v roce 2011 s vědomím Dudy účelově využil rámcovou smlouvu, kterou mělo s Fujitsu Technology od roku 2008 uzavřenou vnitro.

Státní zástupce žádá, aby Šiška uhradil ministerstvu práce způsobenou škodu, kterou obžaloba vyčíslila na 282 milionů korun. Duda by pak měl zaplatit jeden milion vnitru.

Muži vinu odmítají a nesouhlasí s tím, že by stát jakkoliv poškodili. Šiška zdůrazňuje, že jeho základním úkolem bylo ušetřit prostředky, což se mu prý podařilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…