Drábová se v televizi zastala budování hlubinných úložišť jaderného odpadu

02.04.2014 21:29

Zátěžové testy, které proběhly po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, neměly odhalit bezpečnostní díry, ale měly odpovědět na otázku, co můžeme udělat pro to, aby jaderné elektrárny vydržely nebezpečné události, které mohou nastat ne s pravděpodobností jednou za tisíc let, ale jednou za deset tisíc či jednou za sto tisíc let. Ve středečním vydání pořadu Hyde park to uvedla Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Drábová se v televizi zastala budování hlubinných úložišť jaderného odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana drábová

Drábová také zmínila, že přestože na českém území tisíce let nedošlo k zemětřesení, jsou české jaderné elektrárny konstruovány na to, aby odolaly záchvěvům země o síle 5,5 stupně Richterovy stupnice.

Rovněž uvedla,  že české jaderné elektrárny by měly odolat síle větru přes 200 km/hod, přestože tak silné nárazy větru bývají zaznamenávány prakticky jen na vrcholku Sněžky.

Zeď o pět metrů vyšší by zabránila katastrofě

V úvodu pořadu se rozebírala situace v samotné jaderné elektrárně ve Fukušimě a došlo na srovnání této havárie s výbuchem reaktoru v černobylské atomové elektrárně. Podle Drábové byl únik radioaktivity ze všech bloků ve Fukušimě pouze asi čtvrtinový, než ke kterému došlo v Černobylu.

Drábová také podotkla, že stačilo relativně málo a ve Fukušimě by ke katastrofě nemuselo dojít. Stačilo prý jen postavit protipovodňovou zeď o pět metrů vyšší.

Podíl elektřiny z uhelných elektráren v ČR klesl, v Německu nikoliv

Na otázku toho, že Německo svým vypnutím všech jaderných elektráren zastává diametrálně odlišnou energetickou politiku od ČR, pouze uvedla, že nechce hodnotit, která je správná. Až čas prý ukáže, zda se mýlí Němci, nebo my. Poukázala ale na to, že zatímco ČR snížila podíl elektřiny z uhelných elektráren od roku 1990 z 85 % na 55 %, v Německu je tento podíl stále na stejné úrovni. Přechodně poklesl v letech 2008 a 2009, po odstavení tamních jaderných elektráren ale zase vzrostl.  

Drábová se rovněž zastala budování hlubinných úložišť vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Vyhořelé jaderné palivo je totiž potenciální surovinou. Z tuny čerstvého paliva totiž poté, co si „odpracuje v reaktoru to, co má“, vznikne 50 kg produktů jaderného štěpení, ale zbylých 950 kg obsahuje uran, vhodný do jaderné elektrárny. Když se tento uran očistí od produktů spalování, může být znovu využit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…