Drahoš je zjevení, píše Ondřej Neff. Hysterie Ovčáčka i Horáčka prý ukazuje na jeho velké šance

01.04.2017 13:49

Publicista Ondřej Neff přirovnal prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ke slavné Botticelliho Venuši, která n a slavném obrazu nahá vystoupila z vln a ohromila svět. Drahoš může z určitého úhlu pohledu vypadat také jako pozitivní zjevení. Uvědomují si to zřejmě i jeho protikandidáti Miloš Zeman a Michal Horáček, kteří na Drahoše zaútočili praktiky hned v okamžiku, v němž oznámil svou kandidaturu.

Drahoš je zjevení, píše Ondřej Neff. Hysterie Ovčáčka i Horáčka prý ukazuje na jeho velké šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Neff

Když někdejší předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš oznámil, že bude kandidovat na Hrad, mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček ihned prohlásil, že Češi chtějí aktivního prezidenta a ne nějaký produkt PR agentur a nazval ho fíkusem.  

„Ten obdařil Drahoše přízviskem fíkus, to jistě nemá z vlastní hlavy. Chytřeji na to šel Horáček. Ještě dřív, než mohl Drahoš cokoli vyjevit, je Horáčkovi jasné, že expředseda Akademie bude posluhovat politickým stranám, a pokud bude zvolen, bude muset dluh splatit. Metodu splácení dluhu stranám blíže neobjasnil. Spoléhá na to, že lidé nebazírují na logice, na ně působí obrazy: jednou je to fíkus, podruhé dlužník plazící se po břiše před věřiteli. Odporné, ukazuje Horáček, tím spíš, že politické strany jsou instituce odporné a zavrženíhodné. Strany se přežily, ANO je hnutí a Horáček nechce se stranami mít nic společného. Tohle tedy víme," shrnuje Neff v textu, jenž lze najít také na serveru Neviditelný pes. Psán byl pro Lidové noviny.

Celý článek naleznete zde

Z těchto prudkých reakcí publicista dovozuje, že jak Miloš Zeman, tak Michal cítí Drahošovu šanci na vítězství. „Jeho dosavadní veřejné vystupování nemělo s politikou nic společného, takže politicky vzato se tu zjevil jako Botticelliho Venuše zrozená z vln," podotýká autor.

Drahoš ví, že jeho hlavním soupeřem bude Zeman, ale odmítá se profilovat jako Antizeman, neb si je vědom, že bude muset oslovit také část Zemanových voličů. V jeho prospěch mluví např. skutečnost, že pravděpodobně nebude používat velmi hrubá a sprostá slova, která slýcháváme právě od Zemana. V osobě Jiřího Drahoše zkrátka vstupuje na scénu profesor, který bude více vážit slova.

V poněkud ošemetné situaci se teď nacházejí především politické strany, protože všichni tří zmínění kandidáti dávají najevo, že o ně nestojí. Strany prozatím tedy tak trochu stojí v koutě. Nejchytřejší hru podle Neffa hraje šéf hnutí ANO babiš, který sice na veřejnosti jasně podporuje Miloše Zemana, ale všichni vědí, že má v rukávu Martina Stropnického, kterého může v případě potřeby vytáhnout z rukávu.

Jiří Drahoš skutečně má šanci uspět, ale má před sebou jeden velký úkol. Bude muset občanům dost srozumitelně a poutavě říci, kým vším je a především kým vším není. Nebude to snadné, ale podle autora to může dokázat. 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…