Drahoš si povídal s podřízeným a vydali to knižně: Já jsem Václava Havla původně nechtěl, ale pak mi došlo, že je nejlepší

26.07.2017 11:54

Redaktor Lidových novin Petr Zídek si přečetl knihu rozhovorů s prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem a pochopil z ní prý, proč je bývalý předseda Akademie věd dnes považován za hlavního favorita prezidentské volby.

Drahoš si povídal s podřízeným a vydali to knižně: Já jsem Václava Havla původně nechtěl, ale pak mi došlo, že je nejlepší
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

„Profesor Drahoš je dokonalý muž středu: jeho názory téměř na všechny veřejné otázky znějí konzistentně, jsou promyšlené a těžko si představit někoho, koho by pohoršily,“ píše Zídek.

Jak vyplývá z následujícího textu, otázky k dokonale konzistentním a promyšleným odpovědím tvořil historik a ředitel nakladatelství Akademia Jiří Padevět, který byl v té době v Akademii věd Drahošovým podřízeným. „Kniha nazvaná Věda života je tím typem rozhovoru, v němž se zpovídaný nemusí obávat drzých otázek,“ dodává k tomu redaktor.

Přesto však prý z rozhovoru podřízeného se šéfem poznal, že profesor Drahoš má řadu velmi sympatických rysů. Třeba to, že předmět svého bádání dokáže vysvětlit tak, že to pochopí i malé dítě. Nebo, že je kulturní a zpívá ve sboru. A když mluví o Beatles, nevypadá to prý účelově.

„V celé knize najdeme málo lidí, které by nějak kritizoval, definuje se tím, co se mu líbí, ne tím, s čím nesouhlasí,“ oceňuje Zídek. Dokáže prý přiznat i to, že se mýlil, třeba když se mu v listopadu 1989 nelíbila prezidentská kandidatura Václava Havla, ale pak rychle pochopil, že to bylo nejlepší řešení.

Zídka, který je diplomem historik, prý potěšilo, že prezidentský kandidát má hlubší zájem o minulost. Jeho soudy třeba o vysídlení Němců jsou podle Zídka „vyvážené“, což je prý dobře, protože mu Miloš Zeman nebude moci předhazovat jeho menšinový názor tak jako minule Karlu Schwarzenbergovi.

I přes toto nadšení ale Zídkovi v knize chybí jedna věc – Drahošovo vysvětlení, proč vlastně kandiduje na prezidenta. K tomu přidává výklad prezidentského kandidáta, jak se i do čela Akademie věd dostal ne proto, že by to chtěl, ale spíše na základě přemlouvání kolegů. To prý dává zajímavý obrázek o myšlení potenciální hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…