Drahoš válečník. Server žasne nad jeho ochotou pozvat do ČR americká vojska

14.04.2017 11:28

Server Vaše věc tvrdí, že prezidentský kandidát přebírá válečnickou rétoriku Západu. Projevuje se to např. tím, že Drahoš volá po navýšení českých výdajů na zbrojení na úroveň dvou procent HDP, k čemuž se Česká republika dobrovolně zavázala při vstupu do NATO.

Drahoš válečník. Server žasne nad jeho ochotou pozvat do ČR americká vojska
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

„Drahošovo zapojení do válečnického mainstreamu je smutné i proto, že Jiří Drahoš v tomto ohledu buď nevidí, nebo nechce vidět dále,“ píše server. Prezidentský kandidát volá po navýšení výdajů na obranu, aniž by vzal v potaz slova slovenského premiéra Roberta Fica či bývalého předsedy Evropského parlamentu a kandidáta německé sociální demokracie na kancléře Martina Schulze. Schulz navýšení výdajů na dvě procenta odmítá. Totéž dělá i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Drahoš by prý mohl naslouchat i jim a slepě neopakovat slova hlavního mediálního proudu v Česku.

Celý článek naleznete zde

Drahoš také naznačil, že by nebyl proti umístění armádních jednotek USA na českém území, pokud by nebylo zbytí a vyžadovala by si to bezpečnostní situace. Ani toto vyjádření nenechalo redakci serveru v klidu.

„Realita je však taková, že nutnost nebo nenutnost instalace americké vojenské základny v ČR nesouvisí ani tak se skutečnou realitu tohoto světa, ale zejména s mediální realitou, a její vytváření se mnohdy skutečnou realitou příliš omezovat nenechá. Pokud budeme podle přání Spojených států navyšovat své vojenské výdaje v českými politiky avizovaném tempu, zkrátka tím otevíráme cestu k instalaci americké vojenské základy na našem území. Pokud chce česká armáda za své přezbrojení do roku 2015 utratit 460 miliard korun, a pokud je v jakémsi plánu, že již v roce 2025 by se ČR mohla dostat na úroveň 2 % HDP vydávaných právě na zbrojení, těžko se tyto výdaje (dvě procenta na obranu budou znamenat více než 100 miliard ročně) budou obhajovat jen tím, že jde o náš závazek vůči NATO, pokud tento ‚závazek‘ nebudou plnit také ostatní státy NATO,“ píše server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…