Drahoš zostra: Uráží mě soukromé oslavy v Letohrádku královny Anny. Pak se vyjádřil k trenýrkové aféře

26.08.2017 8:19

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš v rozhovoru pro Deník.cz mimo jiné uvedl, že z debat s lidmi mu vyplývá, že lidé si přejí mít prezidenta, jenž bude kultivovat politickou scénu, moderovat diskusi ve státě a dohlížet na zachování Ústavy a zákonů.

Drahoš zostra: Uráží mě soukromé oslavy v Letohrádku královny Anny. Pak se vyjádřil k trenýrkové aféře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Úvodem rozhovoru se Drahoš vyjádřil k tomu, že kdyby za jeho prezidentského období podal premiér demisi, nenapadlo by jej zpochybnit, že jde automaticky o demisi celé vlády. „Demise samozřejmě není jednoduchý akt a chápu, že prezident chce před jejím přijetím mluvit s premiérem, stejně jako s ministrem, jehož předseda vlády navrhuje odvolat. Prezident má právo přemýšlet, poslouchat argumenty a pak se rozhodnout. Já bych se rozhodoval vždy podle Ústavy a jejího ducha,“ řekl jasně Drahoš. 

Drahoš se v rozhovoru netají tím, že v případě svého zvolení by Hrad zbavil vstupních rámů i by jej otevřel občanské i umělecké veřejnosti. „Nemám Pražský hrad prochozený do poslední místnosti, ale samozřejmě mě uráží, když v Letohrádku královny Anny probíhají soukromé narozeninové oslavy a hradní objekty jsou pronajímány k těmto účelům – místo aby sloužily veřejnosti,“ obul se také do narozeninových oslav poradce prezidenta Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře. 

Původní text ZDE.

Když pak dostal otázku na trenýrkovou aféru Ztohoven, odpověděl, že zakazovat humor, který je sice černý a možná na hraně, je podle něj hloupost. „Jakékoli zákazy a cenzura nemohou dlouhodobě fungovat,“ myslí si. 

S občany se pak baví zejména o kulturnosti české politické scény. Lidem podle jeho slov vadí hrubost, agresivita, ponižování. „To od prezidenta nechtějí,“ řekl Drahoš. 

Své pak řekl také k Evropské unii, již vnímá jako velmi úspěšný šedesátiletý projekt. Nechyběla ani slova k Číně a k Rusku. „Pokud by v tom existovala shoda s vládou a mělo by smysl se sejít s hlavami Číny a Ruska, jistě bych to udělal. Každému setkání na nejvyšší úrovni by však měla předcházet věcná diplomacie. To teď postrádám,“ sdělil Drahoš.

A jaký má Drahoš názor na případné jmenování trestně stíhaného člověka premiérem? „Jako člověku, který umí pragmaticky posuzovat vzniklou situaci, by mi přišlo nepochopitelné, pokud by trestně stíhaný člověk usiloval o funkci předsedy české vlády. Premiér je čtvrtá nejvyšší a velmi exponovaná funkce ve státě, která by měla mít i etický rozměr. Ctím presumpci neviny a trestně stíhaný člověk není obžalovaný, natož odsouzený, ale v politice to neplatí. Kdyby to nastalo, snažil bych se to každému obviněnému politikovi vymluvit. Musím ale dodat, že pokud by vítězná strana s jinou alternativou nepřišla a neexistovalo by jiné věrohodné řešení, Ústava nenabízí příliš mnoho jiných možností než jmenovat premiérem osobu navrženou vítězem voleb,“ zmínil Drahoš. 

Závěrem pak Drahoš poznamenal, že Českou republiku vidí jako hrdý, sebevědomý národ, jenž by se měl udržet ve vzdělanostním a kulturním centru Evropy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…