Drahý Miloši, Izrael nikdy nezapomene na českou solidaritu a pomoc. Přečtěte si dojemný dopis premiéra Netanjahua

25.04.2018 18:26

Stát Izrael v těchto dnech slaví své 70. narozeniny. V souvislosti s tímto významným výročím se izraelský premiér Benjamin Netanjahu obrátil osobním dopisem přímo na prezidenta Miloše Zemana a ze srdce mu poděkoval za to, že se stále daří rozvíjet vztahy mezi Českem a Izraelem, jejichž pevné základy položil už T. G. Masaryk.

Drahý Miloši, Izrael nikdy nezapomene na českou solidaritu a pomoc. Přečtěte si dojemný dopis premiéra Netanjahua
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s Benjaminem Netanjahuem

„Vážený pane prezidente, drahý Miloši, můj příteli,“ oslovil izraelský předseda vlády českou hlavu státu v dopise, který má server ParlamentníListy.cz k dispozici. Obratem se prezidentovi omluvil za to, že spolu nejsou v kontaktu častěji, ale vnější okolnosti prý bohužel zapříčiňují to, že spolu Netanjahu a Zeman nemohou hovořit tak často, jak by si izraelský premiér přál. Mrzí ho to o to víc, o co usilovněji Zeman prosazuje myšlenku přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Této snahy si prý velmi váží. Prý to jen dokazuje, jak hluboké přátelství pojí stát Izrael s Českou republikou. Základy tohoto přátelství položil už první československý prezident Masaryk ještě před zrodem Izraele.

„Pouto mezi židovským a českým lidem trvá již mnoho let. Občané Izraele nikdy nezapomenou solidaritu prezidenta Masaryka se židovskou komunitou v izraelské domovině a také neocenitelnou podporu Československa rodícímu se izraelskému státu během kritických dnů naší války o nezávislost, kterou si Vaše země zasloužila čestné místo v židovské a izraelské historii. Upomínka na prezidenta Masaryka je v každém významném městě v Izraeli včetně Jeruzaléma,“ pokračoval v dopise Netanjahu. Nejvýraznější žijící politik židovského státu doufá, že naše skvělé vztahy přetrvají i do budoucna.

Velmi si prý váží toho, že se 70. narozeniny Izraele budou slavit i v sídle českých králů a prezidentů – na Pražském hradě. „Je obzvláště dojemné, že oslavy 70. výročí Izraele se konají pod Vaší oficiální záštitou a že jste při této příležitosti otevřel brány prezidentského sídla, vznešeného Pražského hradu. Toto pozoruhodné gesto potvrzuje hloubku našeho přátelství a Vaše pevné osobní odhodlání k rozvoji partnerství obou našich zemí,“ napsal izraelský premiér.

Než se se Zemanem rozloučil, vyjádřil přání setkat se brzy jak se Zemanem, tak s českým premiérem Andrejem Babišem a jeho vládou.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu doslova napsal:

Vážený pane prezidente, drahý Miloši, můj příteli,

upřímně se omlouvám za opakované zrušení našeho telefonátu, o kterém bych Vás chtěl ujistit, že nastalo kvůli mimořádným okolnostem mimo moji kontrolu. Těším se, že si spolu budeme moci promluvit, a doufám, že se tak stane brzy.

Rád bych využil této příležitosti, abych Vám jménem izraelského lidu vyjádřil hluboké díky za Vaše trvalé přátelství a Vaši vytrvalou podporu v uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

Pouto mezi židovským a českým lidem trvá již mnoho let. Občané Izraele nikdy nezapomenou solidaritu prezidenta Masaryka s židovskou komunitou v izraelské domovině a také neocenitelnou podporu Československa rodícímu se izraelskému státu během kritických dnů naší války o nezávislost, kterou si Vaše země zasloužila čestné místo v židovské a izraelské historii. Upomínka na prezidenta Masaryka je v každém významném městě v Izraeli, včetně Jeruzaléma.

Je obzvláště dojemné, že oslavy 70. výročí Izraele se konají pod Vaší oficiální záštitou a že jste při této příležitosti otevřel brány prezidentského sídla, vznešeného Pražského hradu. Toto pozoruhodné gesto potvrzuje hloubku našeho přátelství a Vaše pevné osobní odhodlání k rozvoji partnerství obou našich zemí.

70. výročí Izraele koresponduje se 100. výročím Československa. Srdečně gratuluji Vám a českému lidu k tomuto významnému milníku a přeji Vám pokračování prosperity a úspěchu.

Těším se, že Vás budu mít příležitost přivítat koncem tohoto roku v Izraeli, kdy, doufám, bychom společně mohli otevřít českou ambasádu v Jeruzalémě, věčném hlavním městě židovského státu. Doufám také, že se uvidíme v Praze během nadcházejících G2G konzultací s předsedou vlády Babišem a jeho novou vládou.

S úctou,

Benjamin Netanyahu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…