Drama nad Švédskem: Ruské vojenské letadlo prý ohrozilo civilní letoun

13.12.2014 20:15

Ruské vojenské letadlo se údajně málem srazilo nad jižním Švédskem s komerčním dopravním letadlem, které vzlétlo z letiště v Kodani. O incidentu dnes podle agentury AP informoval šéf švédského vojenského letectva Micael Bydén. Podle něj důvodem problému byl vypnutý transpondér, tedy rádiový odpovídač vojenského letadla, který způsobil, že letadlo bylo neviditelné pro komerční radary.

Drama nad Švédskem: Ruské vojenské letadlo prý ohrozilo civilní letoun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Bydén hovořil pouze o zahraničním vojenském letadle, ale švédské úřady později oznámily, že letadlo bylo ruské. Na ruském ministerstvu obrany v Moskvě nebyl podle AP k zastižení nikdo, kdo by zprávu potvrdil.

Incident se stal v mezinárodním leteckém prostoru

Švédsko vyslalo k vojenskému letadlu stíhačky kvůli jeho identifikaci. Bydén však odmítl prozradit, jaké zemi letadlo patřilo. Švédský ministr obrany Peter Hultqvist později v rozhovoru pro švédský rozhlas uvedl, že to bylo ruské výzvědné letadlo.

Incident se stal v mezinárodním leteckém prostoru v pátek v poledne a podle Bydéna vypadal „dost závažně". Komerčnímu letu, který Bydén blíže neidentifikoval, bylo okamžitě nařízeno změnit kurz. Podle dánských a švédských médií komerční letadlo letělo do Polska, jméno letecké společnosti ani počet cestujících v letadle však ani média nezveřejnila.

Bydén rovněž dodal, že incident nebyl tak vážný jako v březnu, kdy bez zapnutého transpondéru letělo ruské letadlo a dostalo se do vzdálenosti 100 metrů od letadla SAS, které rovněž vzlétlo z Kodaně, napsala agentura AP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…