Drama v Kyjevě: Jaceňukovi se hroutí vláda. Dnes jej odmítl podporovat už i Porošenko

16.02.2016 16:44

Na Ukrajině se schyluje k dalšímu problému. Tamní premiér Arsenij Jaceňuk se totiž netěší velké podpoře, a tak možná dojde k pádu vlády. Z vládnoucí koalice má totiž za zády pouze Lidovou frontu, což je jeho vlastní politická strana. A rezignace ministra hospodářství a náměstka generálního prokurátora jeho situaci nijak nepomohly. Informuje Aktuálně.cz.

Drama v Kyjevě: Jaceňukovi se hroutí vláda. Dnes jej odmítl podporovat už i Porošenko
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Poslanci Bloku Petra Porošenka shledali současnou situaci na Ukrajině a proreformní vládní snahy za „neuspokojivé“ a již oznámili, že při úterním hlasování o důvěře vlády vysloví své ne.

Jaceňuk už dostal i výzvu k rezignaci od samotného prezidenta Porošenka. Stejně tak Porošenko k rezignaci vyzval i generálního prokurátora Viktora Šokina, sám se však staví proti předčasným volbám a uvítal by, pokud by budoucí vláda vzešla z nynější koalice.

Hlasování o důvěře vládě proběhne v úterý odpoledne a za Jaceňukovou vládou stojí pouze jeho vlastní strana Lidová fronta, která, ač má parlamentní většinu, stojí proti všem ostatním „vlivným ukrajinským politickým silám“ zcela osamocena.

Podle ostatních politických stran, Bloku Petra Porošenka, Vlasti bývalé premiérky Julie Tymošenkové a dalších, není vláda schopná prosazovat reformy. Na druhou stranu se však chtějí vyhnout předčasným volbám, tudíž jsou v patové situaci. „Není ale jasné, zda roztříštěný parlament dokáže nasbírat nezbytných 226 hlasů pro vyjádření nedůvěry, či naopak podpory vládě.“

Situaci nedávno přiostřila rezignace Aivarase Abromavičiuse, ministra hospodářství, který obvinil prezidentova blízkého přítele z korupce. „Celý rok loboval za dosazení ‚svých lidí‘ na významné funkce v průmyslových podnicích i vládních orgánech a nakonec se snažil dosadit ‚vlastního‘ náměstka na ministerstvo ekonomiky,“ řekl Abromavičius o Ihoru Kononenkovi, který je dlouholetým spolupracovníkem a přítelem Petra Porošenka.

Několik dní poté se k němu připojil náměstek generálního prokurátora Vitalij Kasko, který se vyjádřil, že celý jeho úřad je prolezlý korupcí a vystavený tlaku zvenčí.

Celý text zde.

Podle Abromavičiuse by měla být celá vláda rozpuštěna a nahrazena někým jiným. „Má za to, že vhodnější pro Ukrajinu je technokratická vláda, ve které by nebyli žádní představitelé minulého režimu, ale ani současní lobbisté.“

Jaceňuk mezitím bojuje dál. „Chudoba a korupce jsou vzájemně propojené... Boj s korupcí je společný úkol prezidenta, vlády a parlamentu,“ uvedl v pravidelném televizním pořadu.

Sám však čelí kritice a obviněním z toho, že za jeho vlády došlo ke snížení životní úrovně na Ukrajině a že se na korupci přímo podílí. „Servítky si nebere zejména oděský gubernátor a bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je označován za jednoho z možných nástupců premiéra.“

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …