Drama v Praze, přímo za bílého dne: „To ´sou prachy Mirka! Koho? Mirka. Jakýho Mirka? Ježiši, no Pocheho, na to nešahejte!“

06.02.2019 11:12

Koalice v Praze, v jejímž čele stojí pirátský primátor Zdeněk Hřib, se vcelku odvážně pustila do změn v několika městských podnicích. Vzhledem ke zbytku republiky doplňme, že nejde o ledajaké firmy. Některé z nich mají mnohamiliardový rozpočet, stovky až tisíce zaměstnanců a tím pádem logicky přitahují pozornost řady byznysmenů. Ale nejen jich. Ruku v ruce s obchodními zájmy jdou totiž i ty zájmy politické. A jestli je někdo, kdo v nich umí chodit, pak je to bývalý vlivný sociální demokrat a dosluhující europoslanec Miroslav Poche z ČSSD.

Drama v Praze, přímo za bílého dne: „To ´sou prachy Mirka! Koho? Mirka. Jakýho Mirka? Ježiši, no Pocheho, na to nešahejte!“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Poche (uprostřed)

ParlamentníListy.cz před dvěma týdny vydaly materiál, který popisoval údajné snahy TOP 09 o jisté ovládnutí pražského dopravního podniku. Naše redakce v textu zmínila poradce Jiřího Pospíšila Jiřího Fremra. Ten měl podle našich tehdejších informací řešit personální oblast a měl být mužem, který do DPP obsadil jeho někdejšího zaměstnance Filipa Tuláka. Pod novou vládou Tulák posílil, stal se dokonce šéfem investic. Poté, co ParlamentníListy.cz na jeho jméno upozornily, nastal zvrat. TOPka spolu se STANem nechaly Tuláka promptně odvolat, vzdát se funkce ve vedení a řídících orgánech. Ačkoli se pod tento krok mediálně podepsal primátor Hřib, rozhodující vliv měla podle našich zjištění právě dvojice TOP 09 a STAN.

Happy end? Jak se to vezme.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí
Poté, co jsme materiál vydali, nastal málo vídaný humbuk. Naše redakce začala získávat řadu poznatků o tom, že dění v tomto kolosu, myslíme dopravní podnik, mohlo být poněkud odlišné od toho, co jsme napsali. Jak konkrétně? Nechme promluvit zdroj, jehož jméno v pražském zákulisí velmi rezonuje a jehož poznatky jsou pro celkové pochopení příběhu podstatné.

„O tom, co se chystá v DP, nejprve napsal Seznam. Měl určité indicie, ale nebyl je schopen dotáhnout. To mne trochu zarazilo, že si ti lidé neověřili, jak to je ve skutečnosti. Přeci tím, že jste odstranili Tuláka a snažili jste se upozornit na Fremra (zmíněný poradce Jiřího Pospíšila, pozn. red.), tak jste sice pomohli drobné věci, ale klíčové aspekty jste nerozkryli. Tím samozřejmě nemyslím nic jiného, než zachovalý vliv ČSSD na tuhle firmu,“ uvedl náš dobře informovaný zdroj. Ten nám také popsal situaci, jejímž byl očitým svědkem.

„V dopravním podniku se historicky měnili ředitelé, ale neměnily se penězovody. Pod kontrolou je měl Kasl, Janoušek, posléze Bém, na to Vávra, krom toho i silná trojka socdem: Poche, Hulinský, Březina, dále Jarda Faltýnek, který se ve Sněmovně pravidelně scházel s Dolínkem a potajmu řešili provize v DP a TSK. Kdo má informace, toto ví.

Jednou se řešila oblast dopravní stavby, kterou nechci specifikovat a na to jednání dorazil zástupce firmy. Hovořilo se v obecné rovině o penězích, načež jeden z přítomných politiků vznesl dotaz, čí jsou ty peníze. Zástupce nejmenované firmy zrudnul a začal trochu překotně vysvětlovat, že jsou to peníze Mirka. Nikdo zprvu nepochytil, o jakého Mirka se jedná. No o Mirka, toho Mirka. Přeci Pocheho… Teď se tomu směju, ale tehdy to vypadalo dost strašidelně. Chci tím říct jenom to, že pokud vaše médium střílí po lidech mimo Prahu, konkrétně z Plzně, působí to možná hezky, ale pomáháte tím právě Pochemu posilovat vliv. Sociální demokracie v Praze stála vždy na dvou základech, na funkcích a na penězích. Takže bych mohl určitě poradit například lidem, kteří mají na magistrátu v gesci DP nebo podíly Prahy, aby pokračovali ve své činnosti,“ doplnil.  

Jak v těchto mírně tajemstvím zahalených slovech číst? „Řeknu to polopaticky. Svým způsobem jste v boji za pravdu naletěli hře sociálních demokratů a jsem přesvědčen, že i mistrovi manipulace Mirkovi (Pochemu). Vy jste dokázali z dopravního podniku vyhodit pana Tuláka. Toho neznám a nic o něm nevím, ale vím o tom, že jakékoli změny se v DP dějí, jdou proti zájmům socdem a Jardy Faltýnka,“ dodal. „Jestli změny připravoval a dělal Pospíšil nebo Fremr nebo kdokoli jiný, nehraje roli, ale jen ať je dělají,“ uzavřel.

V tuto chvíli je potřeba brát v úvahu i fakt, že navzdory slábnoucímu vlivu své osoby, ale i ČSSD, má Miroslav Poche pražskou organizaci partaje velmi pod kontrolou. Dokonce natolik, že se s ním bude muset počítat i při plánované volbě předsedy sociální demokracie.

Zpět k Praze.

Muž, s nímž jsme měli možnost hovořit o místních poměrech, totiž nebyl jediným zdrojem.

„Tulák mohl mít máslo na hlavě, mohl ho tam pomoct dosadit kdokoli, jenže podstatou je, že ten podnik znal. Současný ředitel Witowski ho nezná. Nemá ani tušení o historických propojeních, subdodávkách, advokátech, řadě připravovaných tendrů, změn v datech u smluv. Co se stalo, stalo se, ale určitě bych TOPku nepodezíral ze snahy o ovládnutí DPP, když se o to nepokoušeli ani v době, kdy to měl na starost náměstek Jiří Vávra,“ dodal.

ParlamentníListy.cz v té souvislosti připravují otázky pro opakovaně zmíněného Jiřího Fremra. Současně s tím pracují na tématu DPP, kde se má odehrát řada výrazných změn a obchodů. Tyto informace v těchto chvílích prověřujeme.

Autora textu můžete oslovit prostřednictvím emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz
 
 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…