Dramatik: Špína, jak se chováme k Zemanovi. Týráme nemocného člověka. A strašíme Ruskem a fašismem

31.10.2017 9:54

Spisovatel David Zábranský se v rozhovoru s Pavlem Štruncem pro server Info.cz zastal prezidenta Miloše Zemana. Podle něj výpady vůči hlavě státu již dávno překročily hranici slušnosti.

Dramatik: Špína, jak se chováme k Zemanovi. Týráme nemocného člověka. A strašíme Ruskem a fašismem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zábranský je autorem divadelní hry, která popisuje stav této země. „Já jsem necítil moc potřebu něco takového napsat, ale přišla za mnou režisérka divadla. To, co mě k tomu vedlo, je zkusit si něco nového. Cítil jsem také, že česká společnost je rozdělená,“ poznamenal Zábranský, jenž sám nemá příliš antizemanovské názory. Za hru se dočkal mnohé kritiky, kdy byl mimo jiné nazýván i idiotem. 

Video najdete ZDE.

Zábranský následně podotkl, že se domnívá, že česká společnost by měla trošku zapomenout na prezidenta Václava Havla. „Jde o to, že on je otcovská figura. Je potřeba vést tu paralelu s Masarykem. Otcovská figura je zároveň silně determinovanou figurou. Kdyby se na něj trošku pozapomnělo a společnost začala žít bez toho otce. A nekydat na každého, kdo vybočí z toho monolitu,“ poznamenal, jak by se měla ozdravit česká společnost. 

Své pak Zábranský řekl také k lídrovi SPD Tomiu Okamurovi. „Beru ho jako troubu, nebo jako člověka, který má ekonomický projekt. Ale vůbec do toho nevidím,“ zmínil Zábranský. Větší hrozbu vnímá v tom, že demokratická menšina začne využívat prostředky, jež jsou v rozporu. Demokracie má být dle jeho názoru tolerantní a radostná. Zábranskému vadí také přílišné strašení Ruskem i fašismem.

Závěrem se pak Zábranský zastal prezidenta Miloše Zemana. Útoky na něj považuje Zábranský za špínu a eklhaft. „Vypisování pohřbu jako žijícímu člověku mi přijde velmi nehumánní, nekultivované. A tohoto se účastní lidi a pohřbívají toho smutnýho člověka, jenž cítí ten odpor vůči němu,“ zmínil Zábranský. 

„To, kam jsme teď dospěli, tak mi přijde výsledek, že jsme zapomněli na druhou světovou válku a co dál. Po druhé světové válce se našel recept: Pojďme konzumovat. To vymysleli ti, kteří chtěli bránit demokracii. A tím se nám to rozdělilo na ten lid a elity. Elity vymyslely tento vzorec,“ popsal Zábranský. „Elita, která to vymyslela, zlenivěla. Začala se také věnovat tomu konzumu,“ sdělil dále režisér, jenž tak zpochybnil roli elit. 

Prezident Zeman se dle něj skutečně změnil. „Je nemorální, jak se k němu chováme. Není košer, jak týráme starého nemocného člověka,“ podotkl Zábranský, že takto se však mladá generace chová ke všem starým lidem. „Spousta mladých lidí si myslí, že má patent na rozum, a já říkám, že nemají patent na rozum,“ dodal.

„Není to člověk natolik hloupý a necitlivý na tu všechnu špínu, která se na něj valí. Hlavně ze sociálních sítí. A neříkejte mi, že byste byl tak z kamene, že byste to nevnímal,“ dodal. „Cesta z toho ven je strašně složitá. Je načase hlavně utichnout. V té kocovině, co máme, pojďme chvíli zmlknout a soustředit se na vlastní lízání ran,“ dodal.

„Jestli Zeman prohraje ty příští volby, tak je prohraje čistě kvůli svému zdravotnímu stavu,“ míní Zábranský závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…