Drastické dopady sankcí proti Rusku? Ublíží hlavně nám a Západu, Putin si poradí, naříká expert

24.07.2014 12:00

Hospodářské embargo na dodávky do Ruska, o kterém mají dnes v Bruselu jednat ministři zahraničí, by mohlo poznamenat velmi významně i českou ekonomiku. Samotný zákaz vývozu vojenského materiálu by nejspíš až tak nepocítila, ale problém by byl, kdyby byly zakázány i tzv. „duální technologie", využitelné vojensky i civilně. Zástupce průmyslníků v České televizi s obavami líčil, kolik pracovních míst by nás taková blokáda mohla stát.

Drastické dopady sankcí proti Rusku? Ublíží hlavně nám a Západu, Putin si poradí, naříká expert
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu přišel o možných ekonomických dopadech sankcí proti Rusku pohovořit do ranního vysílání České televize. Právě ve čtvrtek totiž mají o sankcích jednat ministrři zahraničí EU.

Rusko podle něj příliš nepocítí případný zákaz dovozu zbraní. V jejich výrobě je totiž značně nezávislé, a je dokonce druhým největším světovým exportérem těchto komodit. „Dováží jenom ty technologie, které jsou pro něj pohodlné, nebo výhodné," vysvětluje. Jsou však prý zakázky, které jsou pro členské země EU zajímavé, a pokud o ně přijdou, velmi to na ekonomice pocítí. 

„Největší zakázky jsou dnes fregaty z Francie a simulační systémy z Německa. Česká republika vyváží jenom některé technologie. Z celých cifer nám to tvoří jen asi dvě procenta," uvedl. Nejhorší by však podle něj bylo, poud by embargo dopadlo na některé technologie, které nejsou vojenské. „To jsou tzv. duální technologie, neboli technologie dvojího užití," vysvětluje. Právě tento seznam bude mimořádně rozsáhlý. Celkem je to prý asi tři sta stránek položek, včetně například obráběcích strojů. 

„Jestliže na tohle všechno bude uvaleno embargo, tak si dovolím tvrdit, že to tvrdě pocítí i Česká republika," uvedl Hynek a začal vypočítávat regiony, kde by absence zakázek z Východu mohla způsobit problémy. Například ve Velké Bítěši je podle něj ohroženo 700 pracovních míst, nebo v Sezimově Ústí 1500 míst. Proto by si podle něj měli dát čeští diplomaté pozor, aby neublížili českému průmyslu.

Ten do Ruska z vojenské techniky vyváží víceméně jenom náhradní letecké komponenty. Zásadní jsou ale právě duální technologie, konkrétně obráběcí centra, některé chemické výrobky, nebo motory pro letecký průmysl. 

Podle něj je zjevné, že tento typ sankcí by se otočil proti evropským zemím, které by je zaváděly. Existují prý už i studie na to, že žádné sankce nepomohly těm, kteří je zaváděli, ale spíše těm, kteří jimi měli být postiženi. „Žijeme v globálním světě. Dneska nerozhoduje výrobce, komu to prodá, ale nakupující, od koho si to koupí," upozornil.

„Úředníci Evropské unie jsou úplně odtržení od reality a hrají si na něco, co ve skutečnosti vůbec nemohou ovlivnit," vyjádřil se dále o plánovačích sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…