Drážďanský z kauzy Rath se obával odposlechů

15.01.2014 16:04

Lidé obžalovaní v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) podle žalobce Petra Jiráta nevěděli, že je policie odposlouchává, mohli ale prý něco tušit. V jedné z nahrávek telefonů je například slyšet podnikatel Pavel Drážďanský, když se ptá na rušičky odposlechů. Záznamy v těchto dnech přehrává Krajský soud v Praze.

Drážďanský z kauzy Rath se obával odposlechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath u soudního přelíčení

V odposlechu z ledna 2012 volá manažer firmy Konstruktiva Branko Drážďanský, kterého státní zastupitelství viní z uplácení ohledně zakázky na opravu zámku Buštěhrad, do společnosti zabývající se elektroinstalacemi. "Kde se shání takové ty šumendové přístroje, takové ty, co vyžvejkávají takové to, když se někde s někým bavíte a nechcete, aby vás někdo slyšel?" ptal se například. Volaný muž odpověděl, že je takových zařízení k mání více a bude lepší se kvůli tomu sejít.

Odposlech Drážďanského nemusí souvist s kauzou Rath, ale dokládá, že obžalovaní počítali se sledováním hovorů

Drážďanského advokát Filip Svoboda soudu namítal, že přehrávka nesouvisí s projednávanou věcí.

Žalobce Jirát ČTK řekl, že odposlech nemusí souviset s Drážďanského případným podezřením z odposlechu v Rathově kauze, ale lidé obžalovaní v případu prý počítali s tím, že by jejich telefony a hovory v soukromí mohla policie sledovat. Podle státního zástupce to prý vyplývalo z jejich údajné trestné činnosti, která se podle obžaloby týkala manipulací s obchodními soutěžemi o veřejné zakázky.

Záznamy obsahují další důkazy o upravování tendrů ve Středočeském kraji, tvrdí Jirát

Odposlechy telefonických hovorů přehrává soud od minulého týdne, měly by podle soudce Roberta Pacovského zabrat zhruba 14 dní. Před tím zazněly nahrávky z místností.

Záznamy podle Jiráta obsahují v souvislosti s dalšími poznatky policie důkazy o upravování tendrů ve Středočeském kraji, které prý provázela korupce. Rath údajně o všem věděl coby hejtman. Exposlanci hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…