Dříve tanky, dneska banky. V Řecku se před referendem rozjela lidová tvořivost

04.07.2015 12:02

Řeky v neděli čeká důležité rozhodnutí o jejich budoucnosti. Informace deníku The Guardian dokládají, že řada tamních obyvatel vnímá hlasování jako skutečně osudové, které by mohlo vést i k tomu, že tamní lid bude konečně rozhodovat sám za sebe. Svou frustraci z EU Řekové ventilují i v pouličním umění. Jeden z nápisů hlásá: Evropa bez Řecka je jako mejdan bez drog. Všichni ale s pouličními umělci nesouhlasí.

Dříve tanky, dneska banky. V Řecku se před referendem rozjela lidová tvořivost
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

V Athénách najdeme na zdech obrazy, které svědčí o tom, že mnozí Řekové mají EU plné zuby. Projevuje se to např. na tradiční vlajce se dvanácti hvězdami, z nichž je jedna rudá a uprostřed kruhu dlí nápis NEIN, neboli ne německy. Písmeno E přitom nahrazuje symbol pro euro.

„Bude těžké kráčet znovu osamoceně, ale konečně budeme znovu volní,“ říká jeden z pouličních umělců, třicetiletý Cacao Rocks, bývalý fotograf. „Musíme se znovu postavit na vlastní nohy, za naše práva. O to teď budou lidé rozhodovat. Mám z toho ale také trochu strach,“ pokračuje umělec, který stvořil např nápis: „Evropa bez Řecka je jako party bez drog.“ Najdeme ho v ulicích Athén. Má podle všeho dost pěti hubených let, kterými země prošla. Po celou dobu nezaměstnanost stoupala a výkon ekonomiky klesal.

Text v angličtině najdete zde

Další ze zajímavých nápadů hlásá „MMF go home“ nebo „Dříve se používaly tanky, teď se používají banky“. Jak se krize prohlubovala, končily další a další obchody. Umělci dříve malovali kresby pro turisty, ale po roce 2008 se to začalo měnit.

Jeden z umělců začal v počítači upravovat i samotné eurobankovky. Na chrámu vyobrazeném na stoeurové bankovce visí oběšenec, na pětieurovce je zase smrtka, alespoň na obrázcích z ulice. Vyobrazování smrti odkazuje i na fakt, že počet sebevražd v Řecku vzrostl od roku 2010 o třetinu.

Ne všichni pouliční malíři ovšem souhlasí s tím, jak se jejich kolegové vyjadřují. „Svalují vinu na Merkelovou, na MMF, na každého kromě sebe. To nesnáším. Měli bychom zůstat v EU, protože vše ostatní je velmi nejisté. Neexistuje žádný náhradní plán,“ konstatuje rozhněvaně Alexandros Vasmoulakis. „Kdybych mohl, vzal bych kartáč a malby odstranil,“ doplňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…