Drsná Drtinová a analytik Koller, na kterého tahají nařčení z minulosti. Řeč byla i o propagandě Kremlu a zpackané akci na Ukrajině

15.09.2014 12:23

Vojenského analytika Martina Kollera podle některých dohnala jeho komunistická minulost. Týdeník ECHO informoval, že byl Koller veden od roku 1979 jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky, která spadala pod StB. Můžeme dnes vojenskému analytikovi věřit, že nám předkládá objektivní analýzy, jež se nezakládají na propagandě Kremlu? Na to se snažila najít odpověď bývalá redaktorka ČT Daniela Drtinová.

Drsná Drtinová a analytik Koller, na kterého tahají nařčení z minulosti. Řeč byla i o propagandě Kremlu a zpackané akci na Ukrajině
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

Na úvod se moderátorka televize DVtv Drtinová ujistila, že vojenský analytik nepopírá to, že byl od roku 1979 veden jako spolupracovník StB. Na základě toho ji zajímalo, zda se dá věřit tomu, že jeho analýzy ve veřejnoprávních médiích jsou objektivní a nezávislé a nejsou třeba ovlivněny propagandou komunistů a jejich bezpečnostních struktur.

Video k vidění ZDE

Spolupracoval jsem s rozvědkou, nikoliv s StB

„Já to řeknu asi takto: Já jsem se dostal na spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou, nikdy jsem nespolupracoval s StB. Nikdy jsem nespolupracoval se Sověty,“ vysvětloval Koller, na což mu Drtinová připomněla, že kontrarozvědka byla součástí StB. S tím vojenský analytik souhlasí, nicméně je podle něj třeba dodat jeden základní fakt: „Kontrarozvědka měla jiné spektrum úkolů. A to z toho důvodu, že StB se zabývala pouze politickými případy. Zatímco vojenská kontrarozvědka suplovala vojenskou policii, která neexistovala. To znamená, že většina případů, které já jsem řešil, byla kriminální povahy,“ uvedl Koller.

Jeho vysvětlení ovšem moderátorce nestačilo a trvala na zodpovězení otázky, zda může být objektivní. „Já se domnívám, že ano. Protože jsem se tam dostal za prvé ne tak, že bych nadšeně vstoupil, ale v podstatě několik dnů předtím, než jsem byl nucen podepsat závazek, tak jsem odmítl veřejně nabídku vstupu do komunistické strany a následovalo rozhodnutí, že budu exemplárním způsobem vyhozen z vysoké vojenské školy, kde jsem patřil k nejlepším absolventům,“ osvětloval Koller s tím, že krycí jméno „Tank“ si mohl vybrat sám.

Propaganda z Kremlu? Nic proti NATO, ale...

„Pane Kollere, týdeník ECHO také upozornil na to, že vaše názory kopírují postoj Moskvy. Tak je otázka, zda jste skutečně důvěryhodný jako analytik třeba k rusko-ukrajinskému konfliktu, právě jako někdejší zaměstnanec nebo spolupracovník vojenské kontrarozvědky?“ zajímalo dále Drtinovou.

Koller moderátorku odkázal na svoje téměř dvacetileté vystupování v televizi, během něhož se prý mnohokrát zastal Severoatlantické aliance. „Ovšem, podle mého názoru a praxe dlouholeté mise řekněme v prostoru Irák, Kuvajt jsem došel k názoru, že akce na Ukrajině je naprosto zpackaná, což neříkám poprvé, a že tato akce se dala provést v podstatě daleko pohodlněji bez toho, že by Ukrajina ztratila Krym a nemusela tam být válka. Takže prostě kritizuji chyby americké administrativy, ale nejsem žádný `antiameričan` a protivník NATO,“ ujistil Drtinovou.

Tajil jsem to před veřejností

Následně moderátorka poukázala na to, že si zřejmě vojenský analytik musel uvědomovat nevýhodnost své pozice z minula, jelikož celou věc tajil. „Já jsem to netajil. V podstatě o mně to, co jsem dělal, věděla většina mých nadřízených, většina mých známých, věděli to všichni moji příbuzní, ví to řada zpravodajských služeb zahraničních, takže v podstatě já jsem to tajil jenom před veřejností. Domníváte se, že jsem měl vyběhnout před devatenácti lety před kameru s velkým transparentem `Byl jsem kdysi příslušníkem vojenské kontrarozvědky`?“ obrátil se Koller s úsměvem na moderátorku.

Drtinové to nicméně vtipné nepřišlo, jelikož by podle ní bylo fér, kdyby Koller provedl coming out a dal médiím šanci posoudit, zda ho k některým tématům pozvou či ne. Média si prý nelustrují každého hosta, který přichází k nim do studia a celá věc navíc údajně funguje na bázi důvěry. Koller argumentoval tím, že pětadvacet let publikuje, devatenáct let vystupuje v televizi a dvaadvacet let v rádiu a nikdo se ho na to neptal a nikomu to nevadilo. Až posledních pár měsíců. Vysvětluje si to tím, že jeho komentáře jsou natolik profesní a natolik objektivní, že ho prostě zvali.

Objednali si to politrukové  

Jeho komunistická minulost prý vyplula na povrch na objednávku politruků, kteří pracují na Ministerstvu obrany. Údajně je jich tam plno. „Situace je taková, že jeden z nich je celoživotní profesionální politruk a dva jsou absolventi sovětské politrucké školy a v podstatě oni se zasloužili o to, že jsem musel před rokem odejít. Přitom na tom spolupracovali vlastně s milenkou bývalého ministra obrany Picka, která mě na jejich popud vyhodila, v podstatě z nesmyslných důvodů,“ objasňoval Koller poměry na Ministerstvu obrany.

Výše zmínění prý dostali strach, že by se vojenský analytik mohl vrátit do pozice náměstka ministra obrany, v současné době Martina Stropnického, a pomoci mu nastolit pořádek na jeho rezortu. Na ministerstvu jsou prý obrovské problémy a vlivy, přičemž je na to Stropnický údajně téměř sám. To vše zjistil od svých známých, kteří pracují na Ministerstvu obrany.

Nejedná se prý o první případ, kdy zdroj z Ministerstva obrany předal interní informace novinářům. Koller ukázal na redaktora Gazdíka, který prý opakovaně útočí na Ministerstvo obrany a armádu. Jeho stabilně zásoboval jeden z politruků dlouhá léta podklady, aby mohl Gazdík ve svých článcích napadat armádu.

Chtěli mě zabít, pomohl jsem mnoha lidem

„Byl jste spolupracovníkem rozvědky komunistického státu, a přesto chcete být nezávislým analytikem?“ nedalo Drtinové.

„V roce 1988 jsem spolupráci odmítl a měl jsem z toho celou řadu problémů. V podstatě mi šlo o život. V období 1988/1989 se situace dostala tak daleko, že se mě chtěli zbavit a dokonce byl zavražděn jeden můj kamarád. Jistý pan Kuna, bývalý výsadkář,“ hájil se Koller.

„Bavíme-li se o kriminální činnosti, nevidím žádný problém. Použít výrok udavač v této souvislosti je nesmysl. Řadě lidí jsem pomohl, vypracoval jsem s nimi taktiku, aby se nedostali do soukolí systému,“ dodal.

Odhalení jeho komunistické minulosti mu údajně v kariéře moc neuškodilo. Jediný, kdo s ním po vypuknutí aféry zastavil spolupráci, je Česká televize. Jinak se Kollerovi spíše pracovní nabídky množí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…