Drsná VIDEA z Calais: Na pár policistů se válí imigranti ze všech stran. A tragická smrt při útěku

01.08.2015 8:20

Server The Guardian udělal reportáž z uprchlického tábora v Calais, kterému místní říkají „džungle“. Odhaduje se, že je v táboře nyní na 3000 lidí, kteří čekají na možnost dostat se do Velké Británie skrz tunel pod kanálem La Manche.

Drsná VIDEA z Calais: Na pár policistů se válí imigranti ze všech stran. A tragická smrt při útěku
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Tábor se nachází hned u dálnice, která vede přímo k tunelu. Nedávno nechala britská vláda za vlastní peníze oddělit tábor od dálnice vysokým plotem, který je zakončen ostnatým drátem a brutalita policejních zásahů se stále zvyšuje.

Táborem proudí mnoho lidí, někteří zůstávají, jiným se podaří dostat se na dodávku či vlak a skrz tunel do Británie. Někteří však při těchto pokusech i zemřou. Bratranec Hussaina, muslimského uprchlíka, zemřel, když spadl z jedoucího vlaku. Hussain se dnes snaží dostat jeho tělo zpátky k rodině do Pákistánu. „Snažíme se najít, kde je, v jaké nemocnici, ale všechno je tu hrozně složité,“ říká Hussain, stojící u provizorní nemocnice, kterou spravuje charitativní organizace Médicins du Monde.

„Chtěli jsme někam do bezpečí, kde bychom třeba našli práci a posílali peníze zpátky rodině. To už se ale nestane,“ říká Hussain, který pochází z pákistánského venkova a do džungle dorazil před třemi měsíci. Jeho bratranec Sadiq je jedním z přinejmenším osmi lidí, kteří v džungli nedávno zemřeli. Místní však věří, že jich zemřelo výrazně víc.

 

V táboře si uprchlíci postavili již prodejnu potravin, provizorní kostel a dokonce i školu, kde dobrovolníci z místních škol vyučují francouzský jazyk a mnoho dalšího. Mezi uprchlíky jsou ženy i děti, kteří jsou nyní na mrtvém bodě. Obehnáni plotem nemají kam jít.

„Staráme se o stále větší počet raněných lidí, mnozí z nich ve vážném stavu, kteří buď spadli z aut, či se stali obětmi policejní brutality. Skoro všichni opustili své domovy kvůli ozbrojeným konfliktům, politické, náboženské a rasové perzekuci. Mnozí z nich přestáli extrémně dlouhou, náročnou a nebezpečnou cestu,“ říká Leigh Daynes, ředitel Médicins du Monde

„Nikdo sem nepřijde a nemluví s námi, tak jak o nás mají něco vědět?“ říká Adil, kterému je 24 a původem je ze Súdánu, v táboře žije již čtyři měsíce. „Je jednodušší nechat nás žít takhle, když o nás mluvíte jako o zlých věcech a ne jak o lidech.“

„Žijeme v tomhle nepořádku o jednom jídle denně. Lidé jsou pořád nemocní a mnozí z nich umírají... Každý den jdu spoustu kilometrů, abych se zkusil dostat na dodávku nebo do vlaku. Jsem pořád unavený, hladový a nemám žádné peníze,“ říká dvacetiletý Tewedros, který opustil Etiopii dva roky poté, co tam zabili jeho otce.

Součástí článku je i videoreportáž, ve které The Guardian ukazuje životy místních uprchlíků, včetně osmiletého syrského chlapce Khalida, který se svojí matkou opustil před třemi lety zemi poté, co ho armáda unesla a přejela mu nohu. Jeho matka se snaží jej dostat do Velké Británie, kde Khalid sní o získání občanství, vzdělání a o tom, že se mu dostane léčby, po které bude normálně chodit.

„Lidé sem přicházejí plni nadějí a pak narazí na realitu. Jejich problémy se akorát násobí,“ říká jeden z uprchlíků, který čeká na vyřízení žádosti o azyl.  

Situace v Calais není určitě jednobarevná, o čemž svědčí i následující video, které zachycuje marný boj místní policie s imigranty, kteří se ve velkých počtech snaží dostat do tunelu a do Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…