Drsná dohra nedělního Moravce: Vzkaz divákům ČT, že Trump je neschopný blbec? Komentátor se neudržel

28.05.2018 15:38

V druhé části nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi nechyběla ostrá kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa, což zvedlo ze židle komentátora serveru Reflex.cz Viliama Bucherta. Největším terčem se Trump stal pro profesora historie Igora Lukeše, k němuž se rád přidal i generál Petr Pelz, Moravec se prý jejich kritice jen potulně usmíval. Způsob, jakým se do amerického prezidenta v ČT naváželi, je podle komentátora zjednodušující, zavádějící a trapný.

Drsná dohra nedělního Moravce: Vzkaz divákům ČT, že Trump je neschopný blbec? Komentátor se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Vzkaz ČT divákům „byl jasný: Trump je neschopný blbec. Považuji to ale za nesmysl, který neodpovídá realitě,“ zdůraznil hned v úvodu svého textu na serveru Reflex.cz Buchert, jenž připomněl, že nedělní host pořadu Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů z americké Bostonské univerzity, Donalda Trumpa skutečně nemusí. „Tímto svým postojem totiž ‚obšťastňuje‘ české televizní diváky i čtenáře novin a časopisů už několik let,“ připomněl.

Buchert také připomněl, že tento historik v amerických prezidentských volbách rozhodně stál na straně demokratky Hillary Clintonové, kterou nakonec Trump porazil. „U profesora historie navíc překvapuje, že nebyl v Otázkách Václava Moravce schopen Trumpa odsoudit s nějakým nadhledem, ale postupoval populistickým pejorativním způsobem, který doprovázel různými úšklebky,“ kroutil hlavou Buchert a zmínil, že z jeho výroků tak nabyl divák dojmu, že Trump je pouze šašek, který náhodou doputoval až do Bílého domu.

„Amerického prezidenta obklopují šílenci. Co se týká summitu USA se Severní Koreou, tak hrdinou celé této podivné příhody je Jižní Korea. Je to jihokorejský prezident, který trpělivě a dlouhou dobu, ze zákulisí a diplomatickými prostředky, kterými se buduji mezinárodní vztahy, neustále Severní Koreji signalizoval, že je ochoten jednat,“ zdůraznil Lukeš.

„Předtím vedli Ameriku skvělé osobnosti a vlastenci. Trump vyjednává vždy na samé hraně. Jeho příznivci ho možná hájí, že právě tak to chce. Ale skutečnost je taková, že diplomacie a mezinárodní vztahy ale nejsou pro amatéry,“ rozpálil se Lukeš. A dodal, že Trump se akorát na základě svých zkušeností, kdy vyjednával stavby v New Yorku nebo koupi Casina v New Jersey, pokouší používat stejně metody. „Tohle jednání na hraně ale rozhodně nefunguje,“ dodal s pokřiveným polosmíchem Lukeš.

Moravec se ho zeptal, jestli si je opravdu jist tím, že ten způsob „jednání na hraně“ nefunguje, když v sobotu vůdce KLDR udělal vstřícný krok a setkal se s jihokorejským protějškem a řekl mu, že summit chtějí. „A setkal se za zády prezidenta Trumpa, který o setkání nevěděl a dozvěděl se o tom až z novin. Z jeho pohledu je to facka!“ smál se v ČT Lukeš.

V jeho názorech mu značně přitakával i generál Petr Pelz, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství a někdejší český velvyslanec v Afghánistánu. Ten prý spíše oceňoval zahraniční politiku Ruska a na dotaz, zda by měli vojáci NATO pomáhat zemím Pobaltí proti rozpínavosti Moskvy, odpověděl, že neví. „Originální výmluva ‚experta‘,“ reagoval Buchert.

„Protože Václav Moravec se při výpadech proti Trumpovi spíše potutelně usmíval, připravila Česká televize skutečně ‚hodnověrnou‘ diskusi,“ uvedl Buchert a doplnil, že Trumpovu politiku částečně a velmi realisticky někdy obhajoval pouze historik Martin Kovář. „Trump je velmi emotivní a někdy tweetuje rychleji než myslí, je tak snadným terčem,“ uzavřel komentátor s tím, že generál Pelz ani profesor Lukeš neberou v potaz, že v mnoha věcech je naopak velmi úspěšný.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…