Drsná pravda o zákulisí vlády a posledním zvratu: Je zde faktor Kalousek

17.06.2016 9:52

Hnutí ANO nakonec ve sporu o reorganizaci policie ustoupilo. A to kvůli obavám z toho, že by se mohla opakovat opoziční smlouva, kdy by Miroslav Kalousek s dalšími poslanci podpořil některé návrhy ČSSD výměnou za to, že padne elektronická evidence tržeb a jiné Babišovy návrhy. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes a také server iDNES.cz.

Drsná pravda o zákulisí vlády a posledním zvratu: Je zde faktor Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Volili byste Roberta Šlachtu do politické funkce?

46%
54%
hlasovalo: 10812 lidí

Server připomíná, že Andrej Babiš tvrdil, že když ministr vnitra Milan Chovanec reorganizaci policie podepíše, měl by skončit ve vládě, jinak v ní zřejmě skončí ANO. Když Chovanec reformu podepsal, bylo na Babišovi, aby odpověděl. A tak se ve středu po osmnácté hodině šéf hnutí na dvě a půl hodiny zavřel se šesti spolustraníky na ministerstvu financí. „Pelikán se nejhlasitěji ozýval s názorem, že bychom si měli zachovat tvář a koaliční smlouvu vypovědět,“ popisuje zdroj MF DNES.

Hnutí se rozdělilo na dvě skupiny

Předsednictvo hnutí se tak rozdělilo na dvě skupiny. Jedna, menší, tvrdila, že by hnutí nemělo Chovancovi ustoupit. Druhá, početnější, se však obávala toho, co se stane, když to ANO udělá.

Celý text je ZDE

„Byla to Sophiina volba,“ připouští jeden z účastníků jednání, poslanec Martin Komárek. Sám popisovat, jak to na schůzi vypadalo, odmítl. Přiznává však, že prosazoval to, aby hnutí ve vládě zůstalo.

V Babišovi to vřelo

Na jednání zaznívaly naštvané hlasy, že Sobotka neprojevil vůli s Chovancem rozpor v koalici řešit. „Stačilo, aby Chovancovi přikázal, že má s podpisem počkat, ale on to zcela nechal na něm a nejdřív odletěl na EURO do Francie, pak do Číny,“ popisuje jeden z účastníků jednání.

V Babišovi to vřelo kvůli osobním poznámkám, které mu Chovanec při oznamování podpisu reorganizace věnoval – například té, že policie nesmí být divizí Agrofertu.

ČSSD by ovládla všechno

Nakonec i Babiš zkrotil svoje emoce. „Taky jsem byl nejdřív výbojný, a potom si uvědomil, co by se stalo, kdybychom odešli. ČSSD by v této zemi ovládla všechno,“ myslí si šéf ANO.

„Ani Babiš si totiž nedokázal představit, co všechno by mohlo následovat. Kdyby byly tři měsíce do voleb, klidně bychom to risknuli, ale víc než rok je strašně dlouhá doba,“ uvádí zdroj MF DNES.

„Zazněla výslovná obava, aby se neopakovala opoziční smlouva, že Miroslav Kalousek s dalšími poslanci podpoří některé návrhy ČSSD výměnou za to, že padne elektronická evidence tržeb a jiné Babišovy návrhy,“ vysvětluje, proč nakonec převládl politický pragmatismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…