Drsná slova historika: Masaryk vládl pomocí udavačů, vydíral a korumpoval. A Beneš...

01.06.2014 16:53

Česko–německý novinář a historik Tomáš Krystlík v článku psaném pro ParlamentníListy.cz polemizuje s některými tvrzeními bývalého kancléře prezidenta Václava Klause Jiřího Weigla, která uvedl v článku „Edvard Beneš - 130 let od narození“. Krystlík přitom uvádí několik kontroverzních faktů.

Drsná slova historika: Masaryk vládl pomocí udavačů, vydíral a korumpoval. A Beneš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Podle Krystlíka je mylné Weiglovo tvrzení, že se Masaryk „vznášel nad první republikou s jejími národnostními a sociálními problémy, skandály a závěrečným zhroucením a do dnešních dnů zůstává neotřesitelným ideálem naší státnosti“. Podle Krystlíka se nevznášel, ale „vládl pomocí rozsáhlé sítě hradních udavačů, na základě jejich informací nechával odstavovat levicovému Hradu nepohodlné osoby, vydírat je dokumenty z ukradeného vídeňského archivu ministerstva vnitra nebo je korumpovat z tajných hradních fondů a z tajných položek rozpočtu ministerstva zahraničí“.

Není prý též pravdivé další Weiglovo tvrzení, že Beneš „kapituloval před mnichovskou dohodou a ve vládní krizi 1948“.  Podle Krystlíka totiž Beneš již 15. 9. 1938 vstřícně nabídl v tzv. pátém plánu odstoupení částí německých sídelních území v ČSR Německu, čímž údajně hrubě porušil Ústavu. „Odstoupení území s více než 50 % německého obyvatelstva Německu schválila 21. 9. 1938 československá vláda, tedy týden před mnichovskou konferencí."

Prý není pravda ani další tvrzení J.Weigla, konkrétně to, že komunistická totalita byla v ČSR nastolena legálně. Podle Krystlíka totiž k dvanácti odstoupivším ministrům přibyli na poslední chvíli ministři Tymeš a Majer ze sociální demokracie, kteří nepodali demisi, nýbrž byli „zproštěni úřadu“, protože je prý Gottwald chtěl nahradit svými lidmi. „Tím bylo dosaženo nadpoloviční většiny (14 z 26) vlády a Beneš byl podle Ústavy povinen pověřit někoho sestavit vládu podle výsledků posledních voleb nebo vypsat nové volby. Ne tedy, aby Gottwald s jeho svolením doplnil vládu ministry bez ohledu na poslední volby. Viníkem 'Vítězného února' je Beneš sám,“ napsal Krystlík s tím, že proti lehce ozbrojeným bolševickým útvarům mohl Beneš poslat jemu věrné armádní obrněné pluky, čímž by mohl snadno dosáhnout vítězství. Byl prý však vydíratelný sovětskou tajnou službou, a proto k tomuto kroku nepřistoupil.  

Krystlík polemizuje i s dalšími výroky Jiřího Weigla.

Tomáš Krystlík je česko-německý spisovatel a žurnalista, autor množství článků a esejí zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce. Je rovněž autorem knih Zamlčené dějiny, které shrnují fakta poukazující na velmi odlišné role některých význačných osobností oproti předkládaným tvrzením. V minulosti působil také jako redaktor RFE/RL v Mnichově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…