Drsná výhrůžka z Turecka: Do října nám zrušte víza, jinak vypustíme běžence

31.07.2016 20:52

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu poskytl rozhovor německému deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Tím, co novinářům řekl, nepochybně ani trochu nepotěšil politiky v Berlíně v čele s Angelou Merkelovou. Turecký šéf diplomacie jasně řekl, že EU musí nejpozději během října zrušit vízovou povinnost pro Turecko. Pokud se tak nestane, Turecko zřejmě přehodnotí dohodu o uprchlících.

Drsná výhrůžka z Turecka: Do října nám zrušte víza, jinak vypustíme běžence
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Šéf turecké diplomacie poslal přes německé noviny jasný vzkaz do Bruselu. Ačkoli prý rozhodně nechce evropským politikům vyhrožovat, cítí potřebu jim připomenout, že dohoda o řešení uprchlické krize mezi Tureckem a EU z 18. března také předpokládá, že Brusel splní svou část dohody a zruší Turkům vízovou povinnost. „Může to být začátkem nebo v polovině října, ale čekáme pevné datum,“ zdůraznil. Pro české čtenáře zprávu převzala ČTK.

Pokud by snad vláda v Ankaře toto pevné datum neslyšela, byla by nucena se znovu zamyslet nad tím, zda bude jarní dohodu i nadále dodržovat. Nadále však trval na tom, že nejde o žádnou hrozbu.

Celou zprávu naleznete zde

Sluší se připomenout, že dohoda s tureckou vládou, kterou jménem EU vyjednávala např. německá kancléřka Angela Merkelová, skutečně přispěla k poklesu množství mígrantů mířících z Blízkého východu na starý kontinent. Situaci zklidnila také výstavba plotu na řecko-makedonské hranici. Obě tato opatření vedla k faktickému uzavření balkánské migrační trasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…