Drsná výzva Obamovi: Vzdejte se Nobelovy ceny míru

11.04.2016 10:27

Moje největší chyba v roli prezidenta? Zřejmě selhání řádně naplánovat postup po intervenci v Libyi. Sdělil včera večer během rozhovoru pro Fox News prezident Spojených států Barack Obama. „Jestli to myslí vážně, měl by se vzdát své Nobelovy ceny,“ zní z Ruska.

Drsná výzva Obamovi: Vzdejte se Nobelovy ceny míru
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Největší chybu svého prezidentství vidí Obama ve špatně naplánovaném postupu po intervenci v Libyi. I přes tento názor má ovšem americký prezident jasno v tom, že samotná intervence „byla správnou věcí“.

Celá libyjská otázka byla znovu otevřena v souvislosti s probíhající prezidentskou kampaní. Toto téma je přirozeně úzce spjaté se vzrůstajícím vlivem Islámského státu v regionu a americkou vojenskou operací, která mu má čelit. Operaci v Libyi podpořila i současná kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová. V již notoricky známém rozhovoru, který Clintonová v roce 2011 poskytla kanálu CBS News, o bývalém libyjském vůdci prohlásila: „Přišli jsme, viděli jsme, zemřel.“

Stejně tak ovšem Clintonová prohlásila, že to, co se v zemi odehrálo od té doby, „je hluboce politováníhodné“. Za samotnou intervencí ovšem – stejně jako Obama – pořád stojí. „Myslím, že je spravedlivé říci, že jestli by intervence neproběhla, situace v Libyi by dnes připomínala to, co vidíme v Sýrii,“ prohlásila Clintonová v březnu letošního roku.

Několik hodin po zmíněném rozhovoru s Obamou se k jeho prohlášení vyjádřil ruský diplomat Aleksej Puškov. „Jestli Obama své prohlášení o Libyi myslí vážně a chce svou chybu nějak odčinit, měl by se vzdát Nobelovy ceny za mír ve prospěch libyjských dětí,“ napsal Puškov na svém twitteru. Puškov také zpochybnil právo Hillary Clintonové na to, ucházet se o funkci prezidenta Spojených států. „Pokud byla válka v Libyi největší chybou Obamovy administrativy, jaké právo má Clintonová ucházet se o post prezidentky USA, jestli za válkou od začátku stála?“ dodal Puškov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…