Drsné české ohlasy na slovenské volby: „Matovič? Je jako Vítek Bárta na koksu.“ Podívejte, Čaputová stála ve frontě. A vážné nařčení ČT, že zasáhla do voleb

01.03.2020 10:40

Ve slovenských parlamentních volbách zvítězilo opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Na druhém místě skončila dosavadní nejsilnější vládní strana Smer-SD se svým nejslabším volebním výsledkem. Slovensko se dočkalo své touhy po změně. A jak výsledky voleb komentují čeští sousedé? „Matovič je něco jako Vítek Bárta na koksu,“ zní z reakcí. Jiní jeho nepředvídatelnost vnímají jako velké plus a konečně stopku korupci. Český premiér Andrej Babiš popřál Igoru Matovičovi k vítězství a těší se na spolupráci. Spisovatel, hudebník Petr Štěpánek (Trikolóra) se pustil do České televize za to, že je ve službách slovenské opozice. A střílelo se opět i do Zemana.

Drsné české ohlasy na slovenské volby: „Matovič? Je jako Vítek Bárta na koksu.“ Podívejte, Čaputová stála ve frontě. A vážné nařčení ČT, že zasáhla do voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Lídr OLaNO Igor Matovič je podle svých slov rád, že se Slovensko probudilo. Ve své reakci v televizi Markíza na odhady výsledků hlasování nastínil, že se chce stát předsedou vlády. Jeho zvolení ale ne každý považuje za správnou volbu, jako například šefredaktor serveru Info.cz Michal Půr. Tomu prý jeho slovenský kamarád popsal Igora Matoviče, že je „něco jako Vítek Bárta na koksu“. „Tudíž nezbývá než popřát sousedům hodně štěstí. Budou ho potřebovat,“ doplnil.

Prezidentka Zuzana Čaputová ještě před sečtením výsledků oznámila, že nepověří sestavením vlády automaticky vítěze voleb, ale bude se rozhodovat na základě koaličního potenciálu. Internetem kolovalo video, jak prezidentka Čaputová stála ve frontě u volební místnosti v Pezinku, zveřejnila jej zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková.

 

 

„No a co? Náš pan prezident by také jistě stál ve frontě, kdyby mohl stát...“ rýpl politolog Jiří Pehe do prezidenta Miloše Zemana v komentáři ke stejnému videu.

 

 

Kládně výsledky slovenských voleb hodnotí ředitel Transparency International David Ondráčka. Konec Fica považuje za konec neomezené korupce, rozebírání státu oligarchií na Slovensku. „Matovič je pro někoho málo odhadnutelný a nevypočitatelný. Ale to se mi zdá dnes na Slovensku výhoda. Snad ho nikdo zákulisní neumí,“ napsal na svém twitteru.

 

 

Premiér Andrej Babiš popřál na svém twitteru Matovičovi k vítězství a smekl před jeho kampaní. „Gratuluji Igoru Matovičovi a hnutí OĽaNO k vítězství ve slovenských parlamentních volbách! Skvělá kampaň, díky které si dokázal získat obrovskou důvěru lidí,“ vzkázal s tím, že se Slovenskem máme vynikající vztahy a moc se těší na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU.

 

 

Do diskuse pod jeho příspěvkem se zapojil i falešný twitterový profil Jaroslava Faltýnka, který Babišovi vpálil, že Matovič ale nemá rád zloděje.

Babišova slova o dobře zvládnuté kampani rozezlila uživatele vystupujícího jako iksa. „To jste napsal přesně: skvělá kampaň. Jako u nás. Pan Prchal Vám taky dělá skvělou kampaň navzdory Vašemu charakteru, stbactví, minulosti. Jen pan Matovič je, doufejme, lidsky jinde než Vy. Na spolupráci se netěšte. Pan Matovič k STBákům nemá zrovna pozitivní vztah,“ sdělil svůj názor.

Další českého předseda vlády upozornili, že „ANO by bylo první, koho by Matovič měl na ráně“.

Přispěvatel do diskuse Valenta Miroslav se těší, že nový slovenský premiér „rozkope tu odpornou bandu V4 s Orbánem a Kaczynskym“ a ukončí vládní dotace pro Babišovy podniky na Slovensku. „Milý agente, tyto volby pro tebe nedopadly dobře a mně vlily do žil trochu naděje, že grázlů se zbavit dá,“ napsal.

Petr Štěpánek v souvislosti se slovenskými parlamentními volbami nařkl Českou televizi, že napomáhala slovenské opozici. Jde o průzkumy preferencí, které se dva týdny před volbami už nesměly zveřejňovat. „Ale jako se vším, i s tímhle lze vydrbat, lze to obejít. Jinými slovy, lze si se zákonem vytřít zadek,“ uvedl publicista s tím, že něco takového nám předvedla veřejnoprávní Česká televize.

„Když to nejde zveřejňovat na Slovensku, navalíme to lidem do hlav přes Prahu. A tak Česká televize, která je na Slovensku běžně dostupná, masírovala slovenské voliče dle zadání tamních protivládních „píárových“ agentur. Scénář je jednoduchý. Podívejte se, jak dosavadní favorit taje, zatímco nová hvězda roste,“ poznamenal.

Česká televize tak podle jeho slov opět naprosto skandálním způsobem porušuje povinnosti, které jí ukládá zákon o České televizi, totiž nestrannost, objektivitu, vyváženost a pluralitu názorů. „Zcela nehorázným způsobem podporuje některé politické subjekty, a jiné naopak poškozuje. A činí tak nejen ve zpravodajství a publicistice, ale dokonce i v upoutávkách. Je to o to horší, že tentokrát svým nezákonným politickým aktivismem narušuje nezávislost parlamentních voleb v sousední zemi, na Slovensku,“ uzavřel Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…