Drsně o poměrech v ČSSD: Toto byste měli vědět

07.01.2016 8:52

Ostříleným politickým poradcem Otou Novotným se zabývá dnešní vydání deníku MF Dnes. Jeho korespondence nejen s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), pro kterého nyní pracuje, je totiž mezi uniklými e-maily ze soukromé schránky předsedy vlády. A Novotný je právě jedním z těch, kteří Sobotkovi radili, aby zaujal mírnější postoj v migrační krizi.

Drsně o poměrech v ČSSD: Toto byste měli vědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Novotný, který je vystudovaným sociologem, radil již čtyřem předsedům sociální demokracie. Pro předsedu vlády Sobotku píše dokonce projevy. Podle jednoho z vysoce postavených členů ČSSD si jej Sobotka vybral proto, že Novotný je takový univerzální protipól. „On má totiž zpravidla jiný názor než všichni ostatní. A premiér si ho chce vyslechnout. On do všeho vnáší takovou možná až naivní lidskost, což je někdy dobře, protože na druhé straně jsou zase pragmatici a čistí technici,“ říká.

Jak však uvedl poslanec Jeroným Tejc, on by si Novotného jako poradce nevybral. Rozzlobil jej totiž jeho výrok, že ČSSD zbude z voličského potenciálu jen „sociálně frustrovaná xenofobní a nacionalistická konzervativní levice“, jenž Novotný uvedl v jednom z e-mailu. 

„Ten výrok je nepřijatelný. Nicméně je to názor poradce, a ne politika a kádrovat premiérovi jeho poradce nebudu,“ řekl.

Otu Novotného však ne všichni berou vážně. „Vlastně od dob Jiřího Paroubka je v některých kruzích Oto známý tím, že mu jeho předpovědi často nevycházejí. Takže když víte, co si myslí, tak víte, že máte udělat opak. Když za Paroubka odhadovali výsledky voleb, tak to nějak nevyšlo," poznamenává  jeden z členů sociální demokracie pro MF Dnes.

„Když jsem si přečetl rady a postoje ‚analytika‘ Novotného, který kdysi radil takzvaný pragmatický úkrok ČSSD doprava, jen jsem si potvrdil, že pokud budou předsedovi a premiérovi radit takoví lidé, nemůže to pro něj a ČSSD dobře skončit. A názory různých pošahaných sluníčkářů, kterými obtěžují a snaží se ovlivnit předsedu, tak to je opravdu vrchol,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Je mi líto, ale je to prostě cena za dnešní dobu. A to jak za moderní formy komunikace, tak za někdy hodně populistický tlak i na velmi vysoké politiky, aby byli a žili jako ‚obyčejní lidé‘. Což, ve vší úctě, je třeba u pana premiéra či premiérky ČR nesmysl. Ale zkuste opak, a hned vás budou jistá média a chytrolíni deklasovat. Vědu bych z toho však nedělal. Pokud se nemýlím, jiného pana premiéra dokonce odposlouchávali. A pak jsme mohli ty značně trapné milenecké telefonáty slyšet na vlastní uši. Možná by nám troška konzervatismu, jako třeba v tomto platí v USA, neškodila. Ač se tvrdí, že je to svobodná země,“ uvedl také pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba. 

„Jinak obsah uniklých e-mailů s výjimkou jednoho od pana Oty Novotného neznám. A ani po tom nepátrám. Vyhodnocení je jistě věcí jiných složek, které společně platíme z našich daní. Ty nechť rozhodnou, jak moc byla bezpečnost země ohrožena, a začnou se starat o nápravu. Tragicky to nevidím, byť mě i ten jeden e-mail poradce pana premiéra, který jsem četl, dost rozesmutněl. Jako vlastenecky smýšlejícího poslance i člena ČSSD. Uvažuji totiž jinak, ‚méně proevropsky‘. A nejen díky posledním zprávám si nemyslím, ve vší skromnosti, že by to byla chyba. Podle mého soudu zveřejněním těch e-mailů ani tak není ohrožena bezpečnost státu jako pozice pana předsedy nás, oranžových. Ale nerad bych vedle euroskeptika, extremisty či opočlověka dostal ještě nálepku pučisty. Ač za nic z toho, vypadá-li takto okolí pana premiéra, se vlastně nestydím,“ dodal Koskuba.

Původní text ZDE.

Kromě Oty Novotného je patrné, že na premiéra a jeho postoje má vliv také státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza či že se jej snažil ovlivnit i ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…