Drsné odhalení: Václav Moravec vydírá Babiše

18.10.2017 14:02

Moderátor Václav Moravec vydírá Andreje Babiše. Ve svém pravidelném komentáři Final Word to píše politický analytik a komentátor Erik Best. Ten upozorňuje na podle něho nestandardní praktiky v souvislosti se závěrečnou předvolební debatou. ČT nemá na pořádání poslední diskuse žádný monopol, píše Best.

Drsné odhalení: Václav Moravec vydírá Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Kolem chystané závěrečné předvolební „superdebaty“ v České televizi panuje napětí už několik týdnů. Nezúčastní se jí totiž lídr hnutí ANO Andrej Babiš, protože ho už dříve pozvali do TV Nova, která následně oznámila, že k nim přijde i Lubomír Zaorálek a odvysílají duel dvou největších rivalů.

S tím začala mít problém ČT a její moderátor Václav Moravec, kteří se cítili poškozeni, že do jejich závěrečné superdebaty nepřijdou dvě hlavní postavy voleb, ale patrně nějací jejich zástupci. ČT evidentně začala podnikat kroky a vyjednávat, aby Babiš se Zaorálkem místo Novy přišli právě k nim.

Politický analytik a letitý pozorovatel českého politického zákulisí Erik Best ve středu v té souvislosti použil dokonce termín vydírání. Toho se má podle jeho slov dopouštět moderátor Václav Moravec vůči Andreji Babišovi.

„Politické debaty jsou vždy výsledkem vyjednávání. Čím silnější má politik nebo strana pozici, tím více si může diktovat podmínky. Čím je pozice slabší, tím více jsou podmínky stanoveny protistranou nebo organizátorem. Nikdo nemá nezpochybnitelné právo debatu pořádat nebo na ni být pozván. Vždy je vše třeba dojednat. V období před parlamentními volbami v ČR vypukla debatní epidemie. Nakazila se takřka všechna média a výsledkem jsou více než tři desítky debat,“ uvádí Erik Best ve svém středečním komentáři Final Word.  

Jen Česká televize si ale podle jeho slov myslí, že má nezpochybnitelné právo hostit poslední debatu a nařídit, že pokud se zítra nějaký pozvaný celostátní lídr pořadu nezúčastní, jeho místo zůstane prázdné. „Jestliže se pozvaný celostátní lídr pořadu nezúčastní, jeho místo zůstane prázdné,“ píše se doslova na webu superdebaty.

„V liberální demokracii by takové autoritativní jednání nebylo tolerováno. Andrej Babiš se bude muset rozhodnout, jestli chce toto chování schvalovat a podvolit se vydírání Václava Moravce, nebo jestli si postaví hlavu a vydá prohlášení vysvětlující, proč toho prázdné místo říká mnohem více o České televizi než o něm,“ má jasno Erik Best.

SLEDUJTE VIDEO Šedé eminence ČSSD se bojí výsledku voleb, sdělil ve studiu PL Erik Best:

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…