Drsné rakouské volby. Teď u sousedů mohou zažít mnohé novoty, varoval politolog. A to ještě neznal konečné výsledky...

23.05.2016 15:58

K rakouským prezidentským volbám se ve vysílání ČT24 vyjádřil politolog Petr Sokol. V současné době probíhá sčítání hlasů. Výsledky jsou velmi těsné, prozatím vede kandidát Svobodných Norbert Hofer před kandidátem Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Drsné rakouské volby. Teď u sousedů mohou zažít mnohé novoty, varoval politolog. A to ještě neznal konečné výsledky...
Foto: CEVRO Institut
Popisek: PhDr. Petr Sokol, Ph.D., politolog, člen Katedry politologie a mezinárodních vztahů VŠ CEVRO Institut

„Očekávalo se, že ten výsledek bude ve druhém kole mnohem těsnější než v kole prvním,“ uvedl Sokol. Korespondenční volba je podle jeho slov mezi Rakušany velmi oblíbená. V Rakousku jich v letošní volbě přišlo kolem tři čtvrtě milionu. „Rakouská korespondenční volba v sobě kombinuje několik prvků. Jsou to hlasy ze zahraničí a jsou to hlasy, které jsou u nás známé jako hlasy na volební průkaz,“ řekl Sokol.

„Od včerejška politologové počítají a zkoušejí různé výpočty. Hofer v tuto chvíli stále vede. Ale nevíme, ze kterých částí země jsou již hlasy sečteny a jak se ten poměr nakonec ustálí,“ uvedl Sokol s tím, že půjde o nejtěsnější volební výsledek. 

Volby podle něj byly velmi vyhrocené, i proto je velká volební účast. „Kandidát Svobodných byl nazýván jako populista, ale já bych řekl, že se střetli kandidáti z opačných konců politického spektra,“ podotkl Sokol. 

„Rakouská ústava je napsaná tak, že rakouský prezident je velmi silný. Pravomoci nebyly nikdy využívány. Je tak nyní možné, že zažijeme nějaké ústavní novoty,“ uzavřel.

Sokol své hodnocení provedl před patnáctou hodinou. Před šestnáctou již podle průběžných výsledků vedl Alexander Van der Bellen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…