Drsní Řekové se s migranty nemažou. Přitvrdili. Svědectví, které vás dostane

11.03.2020 11:17

Jak jsme již psali, Řecko prohlašuje všechny zvěsti o přehnaně tvrdém zacházení s migranty za fake news, účelovou tureckou propagandu. Nicméně, deník New York Times se rozhodl prozkoumat tyto zprávy dopodrobna. Našel údajnou „tajnou“ základnu, kde migranty shromažďují, seberou jim telefon a pak je pošlou zase do Turecka. A že mají právo žádat o azyl, je tam prý nezajímá.

Drsní Řekové se s migranty nemažou. Přitvrdili. Svědectví, které vás dostane
Foto: Repro GoogleMaps
Popisek: "Tajná základna" k zadržování migrantů

Deník došel k závěru, že Řecko provozuje „tajné základny“, kde zadržuje migranty před deportací do Turecka, a to v rozporu s řádným procesem dle mezinárodního práva. New York Times se opírá mimo jiné i o svědectví Somara al Husajna, syrského Kurda, jenž byl jedním z prvních migrantů, kteří nasedli do autobusů, kterými turecká vláda vozila migranty k hranici.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

„Al Husajn, začínající softwarový inženýr, strávil noc v dešti na břehu řeky Evro, která odděluje východ Řecka a západ Turecka. Zrána se spolu s dalšími migranty dostal na gumovém člunu na řeckou stranu. Ale jeho cesta skončila už o hodinu později. Vypověděl, že po zadržení řeckými pohraničníky byl on a další dopraveni do detenčního tábora. Z navigace na telefonu seznal, že základna se nachází pár set metrů od hraniční vesnice Poros,“ popsal deník migrantovu cestu.

Umístění výše zmíněné základny:

Anketa

Je vám líto migrantů na řecko-turecké hranici?

3%
97%
hlasovalo: 13650 lidí

Tato „základna“ prý sestává ze tří skladů. Zatímco jiní migranti postávali venku, al Husajna prý pohraničníci nacpali do jednoho z nich, kde už se údajně nacházela spousta dalších chycených migrantů. Zde mu podle jeho výpovědi sebrali telefon a na jeho požadavky na udělení azylu a setkání s představiteli OSN nereflektovali. „Jsme pro ně jak zvířata,“ vyjádřil se al Husajn o řeckých strážných.

Po noci bez jídla a pití byli prý přepraveni k řece Evro, kde je na malé lodi převezli na druhou stranu řeky. Dodejme, že toto se dle výpovědi odehrálo prvního března, dle pozdějších výpovědí řečtí strážci hranic přitvrdili a migranti museli na druhou stranu plavat sami a v poutech. New York Times dodává, že podobné výpovědi poskytli i další migranti, ale svědectví Somara al Husajna bylo nejdetailnější.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí

New York Times z výpovědí a satelitních snímků odhalil, kde se údajný „detenční tábor“ nachází, tedy v polích nedaleko od vesnice Poros. Zdroj seznámený s prací policie potvrdil, že „základna“ existuje, že není vedena jako zadržovací zařízení, ale neoficiálně se používá, když migrace dosáhne vysokých hodnot. Když se minulý pátek chtěli reportéři New York Times dostat blíže, byli zastaveni uniformovanými policisty, ale také příslušníky speciálních jednotek v kuklách. Existenci tohoto zařízení potvrdila prý i švédská organizace Respond.

Bývalý zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva migrantů a uprchlíků François Crépeau prohlásil, že toto zařízení je porušením práva na požádání o azyl a také porušuje právo EU a zákaz krutého, nelidského a ponižujícího zacházení.

V mezičase Řecko nelení a utěsňuje hranici dále. Jak je možné vidět z videa, žiletkový drát už začíná lemovat čím dál větší část hranice mezi oběma zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…