Drsný návrh, který dnes prý schválí hlavy EU: Uprchlíky pošlou zpět

23.04.2015 9:10

Dnes se koná v Bruselu mimořádný summit Evropské unie, na kterém se bude řešit ožehavé téma spojené s nelegální imigrací. Britský deník The Guardian ještě před začátkem setkání evropských vůdců publikoval „důvěrný“ dokument, podle kterého by měla Evropa vůči ilegálům zaujmout rozhodnější stanovisko.

Drsný návrh, který dnes prý schválí hlavy EU: Uprchlíky pošlou zpět
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Jak uvádí britský deník, v rámci krizového balíčku opatření proti nelegální imigraci by mělo být po evropských státech umístěno pouze 5000 uprchlíků a drtivá většina ostatních by měla být poslána zpět do svých mateřských zemí. Za loňský rok přitom připlulo z Afriky k italským břehům na 150 000 uprchlíků a k pobřeží Itálie, Malty a Řecka dorazilo až 36 000 plavidel. Zveřejněný dokument tak plně koresponduje s pondělním rozhodnutím evropských ministrů zahraničí a vnitra zdvojnásobit financování stávajících operací hraniční ostrahy Triton a Poseidon, jež hlídkují do 50 km od italských břehů.

anglický text v původním nezkráceném znění máte k dispozici ZDE

Šéf agentury Frontex Fabrice Leggeri zajišťující ochranu hranic se navíc nechal slyšet, že je žádoucí změnit i náplň operace Triton. Nově by hlavním cílem neměla být primárně záchrana uprchlíků, ale zachycení lodí, jejich identifikace a zničení dříve, než jsou využity pro nelegální přepravu uprchlíků. Je pravděpodobné, že se na těchto změnách shodnou všichni zástupci členských států EU. Společné vojenské operace by měly být prováděny v rámci mezinárodního práva. V chystaném prohlášení se nicméně dále uvádí, že se bude Evropská unie všemi silami snažit zabránit dalším ztrátám na životech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…