Drtivá rána Kalouskovi. Fischer zveřejnil, co našel na Ministerstvu financí

09.10.2013 15:30

Ministr financí v demisi Jan Fischer obvinil svého předchůdce Miroslava Kalouska, že za jeho působení resort porušoval zákony a dokonce docházelo k zakrývání šikany zaměstnanců. Podle Kalouska to je ale směšné prohlášení, které bylo účelově zasazeno do předvolební kampaně.

Drtivá rána Kalouskovi. Fischer zveřejnil, co našel na Ministerstvu financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dílčí interní šetření samostatného oddělení Mezinárodní ochrana investic a zahraniční pohledávky potvrdilo, že resort fungoval v rozporu nejen s platnou českou pracovněprávní legislativou, sdělilo ve středu ministerstvo.

Jsem naprosto přesvědčen, že Kalousek o tom věděl

"Na jedné straně kabinet exministra Kalouska vědomě zakrýval u některých protežovaných zaměstnanců například jejich docházku, a to tak, že jim propisoval služební cesty, ke kterým nikdy nedošlo. Služební cesty například měly probíhat celý měsíc. Na straně druhé zakrýval šikanu na pracovišti MF tím, že nekonal, když se o těchto věcech dozvěděl, čímž porušil pracovněprávní povinnosti zaměstnavatele," vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

"Jsem naprosto přesvědčen, že Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl," prohlásil Fischer.

Fischer se svou aktivitou definitivně zesměšnil

Reakce ovšem na sebe nenechala dlouho čekat. Místopředseda TOP 09 Fischerovi vzkázal: „Ministr financí Fischer se svojí aktivitou definitivně zesměšnil. Doufám, že to bude v historii dehonestačních pokusů pouze jeden jediný případ, kdy člen vlády obviní svého předchůdce, že nekontroloval pracovní docházku.“

Kalousek tvrdí, že kontrola pracovní docházky nepatří k náplni práce ministra. Na druhé straně prý pečlivě kontroloval pracovní výsledky. „Naprosto odmítám, že bych komukoli vědomě podepsal neuskutečněnou služební cestu nebo že bych snad někoho šikanoval,“ vyloučil Kalousek.

Ještě jsem neviděl resort, který by fungoval tak netransparentně

"Za mého působení ve státní správě jsem neviděl resort, který by fungoval v mnoha aspektech tak netransparentně jako Kalouskovo Ministerstvo financí," doplnil Fischer. Dílčí závěry interního šetření podle něj ukazují nejen na systémové chyby v řízení ministerstva, ale i na osobní pochybení vedoucích úředníků MF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…