Drtivá většina Čechů nechce pomáhat uprchlíkům

18.11.2015 13:22

Většina obyvatel Česka nechce pomáhat uprchlíkům. A platí to i o sympatizantech stran, které přijímání uprchlíků velmi propagují. Vyplývá to z posledního průzkumu agentury STEM, který probíhal ve dnech 18. až 28. září na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let.

Drtivá většina Čechů nechce pomáhat uprchlíkům
Foto: Václav Fiala
Popisek: Uprchlíci z Afghánistánu

Na otázku „Jste ochoten(na) vy osobně pomoci uprchlíkům?“ totiž odpovědělo určitě ano 4 % respondentů, spíše ano pak 24 %. Naopak „určitě ne“ nebo „spíše ne“ reagovalo v součtu 72 % respondentů.

Ženy jsou vstřícnější

„I když bychom mohli očekávat, že se lidé stavějí lepší, než ve skutečnosti jsou, je podíl zcela odmítavých stanovisek devětkrát početnější než podíl odpovědí zcela pozitivních,“ uvádějí autoři průzkumu s tím, že ženy jsou ohledně pomoci uprchlíkům vstřícnější než muži.

Celý průzkum ZDE

Zajímavé také je, že neochota pomáhat je zhruba stejná ve všech věkových skupinách.

Nejméně vstřícní jsou voliči KSČM

Naopak velké rozdíly existují mezi sympatizanty jednotlivých politických stran. Nejméně vstřícní vůči uprchlíkům jsou voliči KSČM. Na otázku „Jste ochoten(na) vy osobně pomoci uprchlíkům?“ odpovědělo „určitě ano“ nebo „spíše ano“ v součtu jen 19 % příznivců komunistické strany.

Zajímavé je, že kladně na zmíněnou otázku odpovědělo jen 27 % sympatizantů TOP 09, tedy strany, která se k příjímání uprchlíků staví poměrně vstřícně.

Nejvíce vstřícní jsou k přijímání migrantů voliči KDU-ČSL. Ti na zmíněnou otázku v součtu odpověděli kladně dokonce z 61 %, což bylo zdaleka nejvíce ze všech příznivců zkoumaných stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…